Ponta spune că România nu poate primi mai mult de 1500 de refugiați

Publicat: 07 09. 2015, 11:38
Actualizat: 09 09. 2015, 08:43

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, la finalul ședinței conducerii PSD, că, cel mai probabil, CSAT va avea loc săptămâna viitoare, când se va decide asupra poziției României și a cotelor de refugiați. „CSAT va decide. Opinia mea v-am spus-o: nu putem primi mai mult decât suntem pregătiți, adică 1.500”, a spus Ponta, precizând că din cele 1.500 de locuri 200 sunt deja ocupate.

El a adăugat că a vorbit inițial cu președintele, dar pe partea logistică s-a consultat mai mult cu ministrul de resort.

De asemenea, Ponta a spus că s-a consultat cu premierul sârb și luni se va consulta și cu premierul bulgar, pentru că dorește ca România să aibă o poziție consolidată, alături de statele europene, dar mai ales, alături de statele din regiune.

Șeful Executivului a mai spus că este nevoie de solidaritate în Europa, ceea ce înseamnă că avem și drepturi și responsabilități comune, adăugând că abia acum se vede ce „nedreptate” i s-a făcut României atunci când nu a fost primită în Schegen.

În opinia sa, statele europene trebuie să identifice soluții pentru a îndepărta cauzele care stau la baza crizei și pentru a stopa fenomenul.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică seara, că nu s-a luat nicio decizie oficială privind cotele de refugiați, adăugând că informațiile din presa internațională potrivit cărora României îi revin 7.000 de refugiați sunt speculații. El a mai afirmat România va lua o decizie după ce Comisia Europeană va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de soluționare a actualei crize.

„După ce vom vedea planul Comisiei Europene, vom avea o discuție foarte serioasă, într-un format interinstituțional, pentru că Ministerul de Externe nu are o competență excepțională în această chestiune. Și este firesc că nu s-a luat încă o decizie, pentru că nu avem încă baza de discuție. Această bază trebuie să fie analizată și trebuie să vedem care este criteriul după care se va face o astfel de distribuție între statele membre. Trebuie luată în considerare și capacitatea statelor membre de a primi astfel de persoane, capacitatea de integrare a lor în societatea statului respectiv”, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu, la Digi 24 TV.

Potrivit acestuia, la finalul acestei analize, „se va face un mandat solid, care să fie însușit de toți factorii de răspundere ai statului”.

Aurescu a mai afirmat că deși presa internațională a avansat o serie de cote, care ar urma să revină statelor membre UE, „aceste cifre nu au fost comunicate oficial niciunuia dintre statele membre. Scurgerile acestea doar cu privire la cote nu ne ajută în luarea unor decizii. Aceste cifre rămân, deocamdată, la nivel de speculații”.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, cu privire la articolul din ziarul britanic Daily Mail, potrivit căruia România ar urma să preia 7.000 de imigranți, că nu există la Guvern niciun document oficial cu privire la această cifră.

României i-ar reveni să primească 6.937 de refugiați, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost întocmit de lideri europeni în vederea distribuirii a 160.000 de refugiați pe continent, scria joi site-ul tabloidului britanic Daily Mail, invocând un document „divulgat” în presă.