Populația va consuma de anul viitor doar energie hidro și nucleară

Publicat: 20 12. 2013, 16:14
Actualizat: 20 12. 2013, 22:12

Populația va fi alimentată de anul viitor, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica (SNN) și Hidroelectrica, din acest segement fiind excluși producătorii de energie în termocentrale și cei în unități regenerabile.

„Hidroelectrica și Nuclearelectrica s-au calificat în baza unei metodologii. Dacă un producător termo sau unul regenerabil ar fi avut prețuri mai bune ar fi intrat și ei”, a declarat vineri agenției MEDIAFAX Emil Calotă, vicepreședintele al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Conform lui Calotă, anul viitor piața reglementată va reprezenta circa 11 TWh de energie, din care doar 8 TWh vor fi livrați de Hidroelectrica și Nuclearelectrica.

De asemenea, consumatorii industriali vor cumpăra de anul viitor doar energie de pe piața liberă, conform calendarului de dereglementare convenit de Guvern cu Fondul Monetar Internațional.

Prețurile reglementate pentru populație vor dispărea în 2017, potrivit calendarului de dereglementare.

Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt controlate de stat, prin Departamentul pentru Energie, și sunt cei mai mari producători de energie din România.