Portretul unui chirurg de transplant de succes: „Să fie nebun, să aibă susținerea familiei și să existe un ministru care nu-i urăște pe doctori”

Publicat: 17 04. 2015, 20:44

„Vorbim de o rată de refuz de 20 la sută, ceea ce înseamnă că sunt încă foarte mulți oameni dornici a-și ajuta semenii, deși trec printr-o dramă imensă, aceea a pierderii unei rude”, a declarat Victor Zota, de Ziua Națională a Transplantului.

El a mai spus că în România au fost salvate 4.000 de vieți prin acțiunile de donare de organe, inclusiv copii foarte mici.

În activitatea Agenției Naționale de Transplant (ANT) au fost peste 700 de donatori în moarte cerebrală și aproximativ 500 de donatori în viață. Alte câteva mii de bolnavi sunt pe listele de așteptare în vederea unui transplant, a mai spus Victor Zota.

La rândul lui, președintele ANT Radu Deac a spus că tehnicile în operațiile de transplant evoluează și acum se poate vorbi de transplant de inimă cu cord oprit.

„Astăzi s-a făcut primul transplant de inimă cu cord care s-a oprit. Acesta a fost instalat într-un aparat și repornit. Apoi a fost transplantat”, a spus profesorul Deac.

Șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, Mihai Lucan, a spus că un respect deosebit trebuie adus celor care acceptă donarea, deși trec printr-o mare dramă.

„Prerogativele unui chirurg de transplant ca să aibă succes sunt: să fie nebun, dar nu nebun, ci foarte nebun, să aibă susținerea familiei, pentru că nu stă pe acasă, și să existe un ministru care nu-i urăște pe doctori. Anul acesta s-au îndeplinit toate. Dar nu este de ajuns. Anul trecut am făcut 300 de transplanturi rinichi, 120 de ficat. Avem capacitatea să facem ușor până la 2.000 de transplanturi pe an, dar nu o vom face pentru că o să înceapă să decedeze echipa de transplant, nu donatorii. Dar vreau să subliniez un lucru foarte important: activitatea de transplant de la donatorul decedat este posibilă pentru că există familiile care, deși și-au pierdut o rudă, sunt de acord să cedeze un organ al celui drag pentru a salva viața unui alt om. Oamenii trec peste durere și acceptă donarea. Merită tot respectul nostru”, a spus Lucan.

În 2014, în România, au fost realizate 311 transplanturi renale, patru cardiace, 122 de ficat, șase de pancreas și 100 de cornee.

Pe 15 aprilie, data la care, în urmă cu 15 ani, Irinel Popescu a reușit primul transplant hepatic în România, se sărbătorește Ziua Națională a Transplantului.