Posesorii de autovehicule nu vor mai putea folosi pe acestea sisteme de lumini personalizate, nestandardizate

Publicat: 20 03. 2019, 15:14
Actualizat: 25 03. 2019, 19:56

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost adoptată de senatori, cu 67 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” și o abținere.

„În ultima perioadă se remarcă faptul că mașinile de mare tonaj care tranzitează țara noastră sau efectuează transport intern și internațional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții. Aceste lumini nu au nicio funcționalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj și pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noaptem când conducătorii auto aflați la volanul autoturismelor pot resimți senzații de orbire de moment și pot avea reacții instantanee ce pot conduce la derapajul mașinii de pe carosabil și pierderea controlului asupra acesteia”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Propunerea legislativă e completată astfel încât se interzice deținerea, montarea sau folosire pe autovehicule a sistemelor care peturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului.

„ În circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții, pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art 32 (2) precum și deținerea, montarea sau folosire pe autovehicule a sistemelor care peturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului”, prevede articolul 44 (4) din proiectul de lege.

În legea în vigoare, articolul 44 (4) arăta astfel: „În circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și luminoasă pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art.32 alin.(2), precum și deținerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului”.

Comisia pentru apărare a Senatului a întocmit un raport de admitere a propunerii legislative.

Inițiatorii proiectului sunt doi deputați ALDE, Ică Florică Calotă și Toma Petcu, și un deputat PSD, respectiv Neculai Iftimie.

„În cazuri speciale sistemele luminoase neautorizate pot declanșa crize de epilepsie fotosensibilă, o afecțiune tot mai frecventă, asociată cu boli metabolice sau traumatisme cranio-cerebrale mai vechi”, se mai arată în expunerea de motive.

Senatul a adoptat inițiativa, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaților având rol de for decizional.

Foto: Pixabay