POZIȚIE. Boris Johnson: Regatul Unit este gata să iasă din perioada de tranziţie cu UE „în termenii Australiei”

Publicat: 27 06. 2020, 19:52
Actualizat: 06 04. 2021, 20:21
POZIȚIE. Boris Johnson: Regatul Unit este gata să iasă din perioada de tranziţie cu UE „în termenii Australiei” / Sursă foto: Shutterstock

Regatul Unit al Marii Britanii este pregătit să se retragă din înţelegerile sale privind perioada de tranziţie cu Uniunea Europeană (UE) „în termenii Australiei”, în cazul în care nu se va ajunge la niciun acord asupra relaţiei lor viitoare, i-a spus premierul Boris Johnson omologului său polonez Mateusz Morawiecki.

Regatul Unit a părăsit blocul comunitar pe 31 ianuarie

Marea Britanie a părăsit blocul comunitar la 31 ianuarie.  O perioadă de tranziţie, în timpul căreia Regatul Unit va rămâne în Piaţa Unică Europeană şi în Uniunea Vamală, va expira pe 31 decembrie şi se fac tot mai multe presiuni ca să se ajungă la un acord de liber schimb înainte de aceasta.

În condiţiile în care cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere, o rundă de „negocieri intensive” urmează să înceapă săptămâna viitoare.

El (Johnson) a spus că Regatul Unit va negocia constructiv, dar de asemenea va fi gata să iasă din perioada de tranziţie în termenii Australiei, în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere”, relatează Reuters.

Australia nu are un acord comercial cuprinzător cu UE. Multe din comerţul UE-Australia respectă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, chiar dacă înţelegeri specifice sunt în vigoare pentru unele bunuri.

Marea Britanie va impune taxe mai mari de şcolarizare pentru toate persoanele provenite din Uniunea Europeană

Marea Britanie a decis că studenţii internaţionali reprezintă o sursă importantă de venit pentru universităţile sale, care trebuie exploatată la maximum. Pe cale de consecință, Londra a decis să impună taxe mai mari de şcolarizare pentru toate persoanele provenite din Uniunea Europeană.

În prezent, un britanic achită 9250 de lire sterline, aceeași sumă pe care o plătea și studentul venit din UE. Însă, ca urmare a ieșirii Regatului Unit din Uniune, taxele de școlarizare vor fi chiar și de două ori mai mari, anunță surse din Guvernul Boris Johnson!

Londra anunță un prim efect al Brexit: rezidenţii din UE, din alte ţări ale Spaţiului economic european şi Elveţia „nu vor mai fi eligibili pentru condiţiile financiare acordate studenţilor britanici pentru cursurile care încep în anul universitar 2021/2022”, a precizat secretarul de stat pentru universităţi Michelle Donelan, într-o declaraţie scrisă adresată Camerei Comunelor și preluată de Times Higher Education.