Predoiu, despre pragul la abuz în serviciu: „Nu poate fi vorba despre o acțiune deliberată a Senatului de a lăsa nesancționate de lege anumite fapte”

Publicat: 30 03. 2023, 13:48
Actualizat: 30 03. 2023, 13:52

Curtea Constituțională a obligat Parlamentul să introducă un prag valoric peste care abuzul în serviciu să reprezinte faptă penală, iar practica anterioară din justiție ne-a arătat că forma actuală a legii a dus la multe achitări, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Declarațiile ministrului Justiției vin în contextul în care Senatul a aprobat miercuri introducerea în lege a unui prag de 250.000 de lei pentru abuz și neglijență în serviciu, contestat de opoziție.

„Acest vot nu putea face abstacție de decizia 392/2017 a CCR care spune foarte clar că, pentru a constitui infracțiune, această faptă trebuie raportată la un prag valoric sau la o vătămare de o anumită intensitate a drepturilor și libertăților cetățenești. Senatul nu putea evita acest prag, faptul că a inclus în lege un prag nu este nimic imoral”, a declarat Cătălin Predoiu într-un interviu acordat Digi24.

El a indicat în acest sens decizia judecătorilor constituționali care au spus că absența pragului conducea la „instabilitate în raporturile juridice”.

„Practica anterioară a arătat că foarte multe anchete finalizate cu trimitere în judecată pe abuz în serviciu au fost judecate de instanță și s-au tranșat într-un fel nu forte consonat cu acțiunea procurorilor, multe inculpări fiind finalizate cu achitări, unele chiar pe motivația că fapta nu există”, a continuat Predoiu.

El nu a făcut referire directă la pragul de 250.000 de lei adoptat prin amendament miercuri de senatorii PSD, PNL și UDMR, dar a subliniat că Senatul nu a decis că cei care comit abuz în serviciu scapă nevinovați, ci doar a stabilit un prag între sancțiunea contravențională și răspunderea penală.

„Sub acest prag nu există un vid legislativ ci funcționează o contravenție foarte severă: fapta care nu are drept consecință o pagubă care nu depășește pragul valoric este sancționată contravențional foarte dur. Dacă este săvârșită cu intenție – amendă de la 20.000 lei la 200.000 lei, dacă este săvârșită cu culpă – cu amendă de la 10.000 la 100.000 de lei, plus repararea prejudiciului”, a precizat Predoiu.

„Nu poate fi vorba despre o acțiune deliberată a Senatului de a lăsa nesancționate de lege anumite fapte”, a mai spus ministrul Justiției.

Senatul nu este cameră decizională, prin urmare proiectul de lege adoptat miercuri va putea fi modificat în Camera Deputaților. De altfel, după adoptarea de către Senat a pragului de 250.000 de lei, Ministerul Justiției a transmis că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

La scurt timp, liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, au anunțat că susțin propunerea ministerului, pentru un prag de 9.000 de lei în loc de 250.000 de lei.