Prefectura Suceava va solicita în instanță stabilirea graniței dintre județele Suceava și Neamț

Publicat: 26 09. 2012, 15:14
Actualizat: 03 02. 2019, 05:23
Prefectura Suceava va solicita instanțelor de contencios administrativ să stabilească granița dintre județele Suceava și Neamț, în condițiile în care există divergențe între autorități privind recunoașterea hotarelor dintre comune, iar în urma medierii nu s-a ajuns la o înțelegere.

Prefectura Suceava va solicita instanțelor de contencios administrativ să stabilească granița dintre județele Suceava și Neamț, în condițiile în care există divergențe între autorități privind recunoașterea hotarelor dintre comune, iar în urma medierii nu s-a ajuns la o înțelegere.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că în urmă cu o zi a participat la Prefectura Neamț la o mediere a divergențelor între autorități privind identificarea și recunoașterea graniței dintre cele două județe.

El a spus că în discuție se află recunoașterea hotarelor dintre comuna Drăgușeni din județul Suceava și comunele Drăgănești și Răucești din județul Neamț și a hotarelor dintre comuna suceveană Boroaia și comuna nemțeană Brusturi.

Prefectul a arătat că această întâlnire s-a desfășurat în baza obligațiilor pe care prefecturile le au prin lege, care precizează că în termen de 30 de zile de la primirea documentației de delimitare a granițelor prefectul inițiază concilieri sau sesizează instanțele de contencios administrativ.

Sinescu a mai spus că din procesele-verbale încheiate la finalul întâlnirii de către reprezentanții oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară din județele Suceava și Neamț a reieșit că traseele hotarelor contestate de cele două unități administrativ teritoriale din județul Suceava diferă de granița de județ stabilită ca urmare a aplicării Legii 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România.

„Potrivit documentațiilor comisiilor de delimitare reiese că fiecare parte are varianta proprie, cu mențiunea că varianta stabilită la delimitarea hotarelor intrajudețene ca urmare a aplicării actului normativ mai sus enunțat este cea folosită la avizarea documentațiilor cadastrale atât de OCPI Neamț, cât și de OCPI Suceava. După discuțiile purtate s-a concluzionat că părțile își susțin în continuare variantele proprii”, a spus prefectul.

El a subliniat că în aceste condiții litigiul urmează să fie soluționat în instanță.

Florin Sinescu a mai spus că situații similare mai sunt cu județele Botoșani și Iași, respectiv orașul sucevean Liteni cu localitatea Tudora din județul Botoșani și comuna suceveană Hănțești cu localitatea botoșăneană Vârfu Câmpului, dar și comuna suceveană Drăgușeni cu localitatea ieșeană Tătăruși. Litigii privind delimitarea localităților mai sunt și în interiorul județului, a precizat prefectul, care a adăugat că există 37 de astfel de cazuri.

„În cea mai mare parte situația este generată de faptul că Legea nr.2 din 16 februarie 1968 nu are o transpunere grafică a limitelor unităților administrativ teritoriale”, a conchis prefectul județului Suceava.