Premierul Orban anunță noi măsuri de combatere a coronavirusului. Medicii școlari, implicați în anchetele epidemiologice

Publicat: 12 03. 2020, 20:04
Actualizat: 12 03. 2020, 20:43

Joi 12 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ședința a început la ora 19.00, iar la finalul întâlnirii de lucru sunt susținute declarații de presă.

Premierul Ludovic Orban a anunțat noi măsuri pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Ca urmare a măsurilor luate deja, s-a putut împiedica ca persoanele diagnosticate să împrăștie mai departe virusul, a spus premierul interimar.

„Numărul de persoane infectate, doar 50, arată că măsurile au avut efect. Mulțumesc întregului personal implicat în efortul de combatere a coronavirsului. Persoanele depistate cu virus, aproape toate fie erau în carantină, fie în izolare la domiciliu. Deci, ca urmare a măsurilor luate, am putut împiedica ca persoanele diagnosticate să împrăștie virusul”, a declarat premierul Orban.

Medicii din reţelele şcolare şi personalul medical din Ministerul Transporturilor trebuie să susţină efortul pe care îl fac autorităţile pentru a combate epidemia de coronavirus, a spus, joi, premierul interimar Ludovic Orban, în conferinţa de presă.

„Am apelat la doamna ministru Anisie. Există în reţeaua şcolară mulţi medici care, odată cu suspendarea cursurilor trebuie să susţină efortul pe care îl facem. De asemenea, există specialişti în reţeaua Ministerului Transporturilor. Este de estimat o creştere a numărului de persoane care trebuie supuse anchetelor epidemiologice”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a precizat că medicii din reţeaua Ministerului de Interne au fost deja implicaţi în campania de combatere a epidemiei.

„Medicii, epidemiologii trebuie integraţi de directorii de sănătate publică în sistemul sanitar”, a spus premierul interimar.

Recoltarea de probe de la izolații la domiciliu

Orban a mai declarat că a vorbit cu secretarul de stat Raed Arafat, ca direcţiile de sănătate publică să fie susţinute de ambulanţe, aşa încât să se poată fi prelevate probe de la persoanele izolate la domiciliu. Tootdată, reţeaua de spitale trebuie pregătită pentru eventualitatea în care numărul de persoane diagnisticate cu coronavirus va creşte.

„Avem un număr de persoane diagnosticate mic, dar trebuie să privim în perspectivă. În toată gândirea de acum încolo trebuie să existe un număr de paturi, aşa încât spitalele să aibă capacitatea de a primi pacienţi care să fie trataţi în cele mai bune condiţii”, a declarat Ludovic Orban.

Nu putem accepta directori aflați în concediu medical de o lună. E de estimat o creștere a numărului de persoane care vor fi supuse anchetelor epidemiologice. DSP-urile și spitalele trebuie susținute prin intermediul ambulanțelor ca să se poată preleva probele de la persoanele aflate la domiciliu” – Ludovic Orban

Alte declarații din conferința de presă a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență:

-Trebuie să ne concetrăm pe câteva direcții de acțiune. Întărirea DSP-urilor și schimbarea de urgență a celor care nu își fac datoria. Nu putem accepta directori aflați în concediu medical de o lună.

– Acțiunile DSP sunt vitale în efortul pe care îl facem. Va trebui să identificăm resurse umane pe care să le punem la dispoziție DSP-urilor.

– Am apelat la doamna ministru Anisie, există foarte mulți medici în rețeaua școlară care trebuie solicitați să susțină efortul pe care îl facem. Există în rețeaua Ministerului Transporturilor 16 spitale unde trebuie apelat la specialiști.

-E de estimat o creștere a numărului de persoane care vor fi supuse anchetelor epidemiologice. DSP-urile și spitalele trebuie susținute prin intermediul ambulanțelor ca să se poată preleva probele de la persoanele aflate la domiciliu