Preotul Vasile Ioana, despre pomana porcului: „O tâmpenie. Facem o mare greșeală”

Publicat: 17 12. 2021, 13:37
Actualizat: 17 12. 2021, 13:39
Foto: Facebook

Preotul Vasile Ioana consideră că pomana porcului este o tâmpenie. „Iisus Hristos s-a născut într-o peșteră smerită și noi vorbim de îmbuibarea cu porcul și cu pomana porcului.”

Preotul este de părere că mulți români uită adevărata semnificație a Crăciunului.

„Tinerii vor să le explicăm, de ce porcul, de ce turtițele. Tinerii au nevoie de explicații coerente, corecte, autentice. Tinerii au sete de autentic, deci să le vorbim, că altfel se plictisesc. Dacă le spunem că facem așa că așa spune tradiția, e greșit. Trebuie să le spunem de ce spune tradiția asta pentru că fiecare dintre noi ar trebui să înțelegem tema sărbătorii.

Personajul principal al Crăciunului nu este porcul, ci este Isus Hristos, Domnul care s-a născut într-o peșteră. De aceea, facem o mare greșeală că le prezentăm în ajunul Crăciunului pomana porcului, o tâmpenie. Isus Hristos s-a născut într-o peșteră smerită și noi vorbim de îmbuibarea cu porcul și cu pomana porcului”, a spus preotul.

Vasile Ioana a declarat că trebuie să ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Domnului prin post. Preotul îi îndeamnă pe credincioși să nu mănânce de dulce până în dimineața Crăciunului.

„Le mâncăm în Ajun și este o mare greșeală.Pentru că eu trebuie să-mi pregătesc peștera, care este sufletul meu, pentru venirea lui Isus în peștera, pot să înțeleg asta ca o pregătire cu apă și pâine, cu post aspru, cu turtele alea care se făceau cu făină și cu miere, atât. Atunci, la Crăciun prețuiesc când mănânc puțin și delicat, nu mă umplu în ajunul Crăciunului când, de fapt, ar trebui să stau în postire. De aceea îndemn pe toți să nu mănânce de dulce până în dimineața Crăciunului, ca să fie bucurie”, a declarat preotul Vasile Ioana la Realitatea Plus.

Pomana porcului este una dintre tradițiile de iarnă ale românilor. Totuși, acest obicei se suprapune peste o zi din Postul Crăciunului. Tăierea porcului are loc în general pe 20 decembrie.