Președintele Colegiul Medicilor din România, trimis în judecată

Publicat: 17 04. 2014, 18:02
Actualizat: 29 07. 2014, 20:25

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România este trimis în judecată, acesta fiind acuzat de conflict de interese.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că acesta s-ar fi angajat pe sine însuși în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate și expertizei psihiatrice medico-legale” câștigat și implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iași, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae, transmite corespondentul Mediafax.

„În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă și de prestări servicii cu sine însuși, semnând atât la rubrica angajatorului, cât și cea a angajatului”, a declarat procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Anchetatorii susțin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar exista un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML și persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată și existența unui contract individual de muncă în care, având funcția de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot în rechizitoriu se precizează că rectorul UMF a fost audiat de către procurorii ieșeni, acesta explicând că IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele două contracte. El a mai susținut în fața procurorilor că funcțiile i-au fost propuse de Consiliul de Administrație al IML. Procurorii au precizat însă că la nivelul instituției nu exista decât un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizională.

Prof.dr. Vasile Astărăstoae a declarat corespondentului Mediafax că nu a primit rechizitoriul sau înștiințarea că urmează să fie trimis în judecată și că a aflat informația de la jurnaliști.

„Din câte am înțeles, mi-au dat două NUP-uri și o trimitere în judecată, dar nu pot să comentez până când nu văd rechizitoriul pentru că mie încă nu mi l-au trimis”, a precizat Astărăstoae.

În același rechizitoriu se arată că rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese în patru contracte în cadrul unor proiecte organizate de către UMF Iași, însă în cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de către directorul administrativ Daniela Druguș, astfel că s-a dispus clasarea acestor fapte.

Cătălin Hopulele, corespondenti@mediafax.ro