Președintele HORA: Studiile arată că restaurantele nu sunt în zona de risc înalt în transmiterea coronavirusului. Dacă ne uităm în Europa, România este singurul stat în care acestea sunt închise în interior

Publicat: 25 08. 2020, 12:39
Actualizat: 06 04. 2021, 16:27
Restaurantele și cafenelele din Târgoviște se redeschid (FOTO - ilustrativ: Pixabay)

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) spune că România este singura țară europeană în car enu s-au deschis restaurantele până în momentul de față. Daniel Mischie subliniază faptul că nu au existat focare de infecție la terase, ceea ce denotă că industria HoReCa nu are legătură cu creșterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19.

Președintele HORA spune că studiile au arătat că restaurantele nu se află pe lista licurilor cu grad ridicat de transmisie a coronavirusului, ci pe lista spațiilor cu un nivel mediu de risc.

Redeschiderea restaurantelor este necesară, nu numai pentru patronii ale căror afaceri se duc de râpă, ci și pentru angajații din această industrie, spune Mischie.

Președinte HORA: Noi nu vorbim despre proprietarii din această industrie, ci de 200.000 de oameni care lucrează în această industrie

„În discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile centrale și locale, am expus trei variante. În primul rând, practica europeană, dacă ne uităm în Europa, România este singurul stat în care restaurantele sunt închise în interior, în toate celelalte state restaurantele funcționează, respectând anumite protocoale sanitare. Pe de altă parte, redeschiderea teraselor nu a adus o creștere a numărului oamenilor infectați cu COVID, ceea ce înseamnă că nu există nicio legătură între această industrie și creșterea numărului de persoane infectate cu COVID. Mai mult, studiile arată că restaurantele nu sunt în zona de risc înalt, ci în zona de risc mediu. Al treilea lucru, poate cel mai important, este că astăzi noi nu vorbim despre proprietarii din această industrie, ci de 200.000 de oameni care lucrează în această industrie și alți 200.000 care lucrează în industrii pe orizontală, care asigură produse și servicii, materii prime pentru această industrie și al căror loc de muncă este pus în pericol”, a declarat Mischie la b1. 

Daniel Mischie, președinte HORA

Patronii din HoReCa au înțeles ce măsuri de protecție trebuie să respecte pentru ca afacerile lor să funcționeze.

„Măsurile pentru împiedicarea răspândirii virusului care ar trebui puse în aplicare odată cu redeschiderea restaurantelor sunt făcute încă de pe data de 15 iulie. Ele trebuie să fie foarte simple și, în general, consolidate pe cele trei reguli de aur:  distanțare – noi am propus Guvernului ocuparea în ritmul o masă da, o masă ba, în așa fel încât să nu avem discuții la centrimetri cu cei care verifică respectarea acestor reguli  –, portul măștii în restaurant în momentul în care restaurantul este tranzitat pentru anumite facilități și portul obligatoriu al măștii de către cei care lucrează în restaurant și o igienă corectă a mâinilor”, a mai precizat președintele HORA.

Orban: Redeschiderea restaurantelor va avea loc, cel mai probabil, pe 1 septembrie

 Redeschiderea restaurantelor va avea loc, cel mai probabil, pe 1 septembrie, a declarat premierul Ludovic Orban.

Premierul a spus că discuțiile în acest sens au loc pe parcursul acestei săptămâni.

Orban a adăugat că a cerut păreri de la specialişti ca să vadă ce propuneri și recomandări există, însă intenţia sa este să fie luată o decizie în această săptămână.

Dacă restaurantele ar rămâne închise, industria hotelieră ar fi și mai afectată, deoarece, odată cu venirea frigului, servirea mesei pe terase va deveni tot mai grea.