Președintele Tribunalului Timiș, mesaj dur în scandalul protocoalelor cu SRI: Unde am fost noi, judecătorii, în toți acești ani?

Publicat: 06 04. 2018, 22:35
Actualizat: 28 03. 2019, 15:22

Într-un mesaj pe pagina sa de socializare, președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu vorbește despre „experți în blaturi și înțelegeri încheiate în birt, pe un colț de masă ruptă, scrise pe un șervețel șifonat” și despre „înțelegerile altora, încheiate în urmă cu mulți ani, pe deasupra capetelor noastre”, care au ajuns să decredibilizeze justiția.

„Experți în blaturi și înțelegeri încheiate în birt, pe un colț de masă ruptă, scrise pe un șervețel șifonat, am reușit să depășim faza mediocrității în arta compromisului. Înțelegerile altora, încheiate în urmă cu mulți ani, pe deasupra capetelor noastre, ne-au adus în situația de azi, în care justiția e privită cu un zâmbet neîncrezător și disprețuitor. Zi de zi, privindu-ne cu superioritate și zbierând, infractori condamnați definitiv ne țin lecții de drept și moralitate. Și sunt crezuți, pentru că, se pare, poporului încă îi plac hoții. Ce dacă au devalizat o țară? Au construit două case sinistraților, au împărțit niște mărunțiș în fața bisericii, iar asta ar trebui să echivaleze cu o cauză de nepedepsire. Ne iluzionăm că toată societatea susține necondiționat lupta împotriva corupției. În realitate, aceasta e dorința oamenilor cu bun simț și de bună credință. A celor care încă mai cred în cei 7 ani de acasă, în reguli și în munca cinstită, în supremația legii. Ceilalți îi invidiază pe corupți și, în adâncul sufletului, își doresc să ajungă la fel: în capul meselor pline de bucate, cu tone de aur pe ei, cu mașini și case fără număr. Atât”, scrie Adriana Stoicescu pe facebook.

Președintele Tribunalului Timiș explică faptul că în timp ce alții erau ocupați să caute căile și mijloacele cele mai potrivite să controleze justiția, poporul „așezat comod în fotoliu, privea la televizor spectacolul lipsit de demnitate al încătușaților defilați prin fața camerelor de luat vederi, cu lumini și microfoane înfipte în ochi”.

În schimb, arată magistratul, „episodul achitărilor nu l-a mai urmărit nimeni”.

„Acum, mulțimea e ocupată să arunce cu noroi în capul sutelor de procurori, considerați vinovați pentru derapajele, grave, e adevărat, a câtorva. Când foștii reprezentanți ai magistraților au preferat să stea în pasivitate, am stat și noi liniștiți la locurile noastre. Acum, sărim la beregata celor pe care tocmai ce i-am ales să ne reprezinte și care încearcă, de bună credință fiind, să îndrepte ce se mai poate îndrepta. Ne lăsăm conduși de frustrări și îi contestăm, fără a avea argumente, mânați, probabil, doar de dorința de a le lua locul, fără să avem înțelepciune și răbdare….că de susținere se pare că nu poate fi încă vorba. Îi aducem la stâlpul infamiei pe inspectorii judiciari, uitând că sunt printre puținii care, în temeiul legii, prin acțiunile lor, pot să recredibilizeze sistemul, aducându-ne cu picioarele pe pământ atunci când, plini de noi și copleșiți de importanță, ne credem dumnezei”, scrie Adriana Stoicescu.

Aceasta vine cu un mesaj dur la adresa colegilor săi judecători: „Înainte de a ne alătura orbește corului de detractori ai procurorilor, acuzându-i pe colegii noștri de toate relele, înainte de a trage adânc aer în piept pentru a striga cu convingere, alături de mulțime, „răstigniți-i”, poate că ar fi momentul să ne privim în oglindă și într-un exercițiu de sinceritate, tardiv, dar atât de necesar, să răspundem la o întrebare simplă: Unde am fost noi, judecătorii, în toți acești ani? Dar să o facem repede, pentru ca timpul nu mai are răbdare, iar vinovații fără vină cer să se facă lumină!”, a mai scris judecătorul Adriana Stoicescu.