Președintele UDMR propune ștergerea datoriei TVR către bugetul de stat. Câte sute de milioane de lei ar trebui să plătească televiziunea națională

Publicat: 10 09. 2015, 08:27

„Trebuie găsită o soluție la nivel guvernamental. Prima variantă ar fi o discuție cu Comisia Europeană și o discuție foarte serioasă despre datoria Televiziunii Române către bugetul de stat. Eu am propus, și sunt convins că se poate realiza, ștergerea datoriei către bugetul de stat. Până când nu se va șterge această datorie, e puțin probabil că televiziunea se va relansa. Nu actuala conducere a cumulat datoriile. Decapitarea televiziunii, decapitarea conducerii nu va rezolva problema. Nu dispar datoriile și nu vor fi mai mulți bani, de aceea eu resping din start această soluție”, a declarat Kelemen Hunor într-o conferință de presă.

El a mai spus că ștergerea datoriilor TVR către bugetul de stat trebuie urmată de o restructurare a Televiziunii Române, declarându-se convins că, în momentul de față, o discuție politică pe această temă „ar strica și mai mult”.

„Dacă Guvernul nu dorește acest lucru, adică ștergerea datoriei către stat, atunci ar fi o soluție modificarea legii de funcționare, în sensul de a prelua toate cheltuielile Televiziunii Române, sigur, în anumite limite, nu este nici bugetul statului o fântână fără fund”, a declarat Kelemen Hunor.

Această soluție secundă nu trebuie să presupună transformarea jurnaliștilor Televiziunii Române în funcționari publici, este de părere liderul UDMR.

„Eu sper că săptămâna viitoare, sau cel puțin în septembrie, va exista o discuție la nivelul liderilor politici, așa cum am solicitat în iunie și în august. De la liberali răspunsul a fost favorabil”, a mai spus Hunor.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că nu va accepta propunerile din partea PSD privind schimbarea sau politizarea TVR, ci așteaptă o soluție din partea Guvernului pentru rezolvarea blocajului televiziunii publice, arătând că în caz contrar va face front comun cu UDMR.

Datoria fiscală a TVR se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei, potrivit unui comunicat remis, pe 21 iulie, agenției MEDIAFAX, de reprezentanții Televiziunii Române, după blocarea conturilor operaționale ale SRTv, din cauza datoriilor acumulate – începând din anul 2005 – către bugetul de stat.