Prețul gazelor va crește la 1 octombrie

Publicat: 19 09. 2013, 13:08
Actualizat: 07 08. 2014, 22:16

Prețul gazelor va crește la 1 octombrie cu 1% pentru populație și cu 2% pentru firme, mai puțin decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat față de FMI, întrucât România a reușit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cel de importate.

„În depozite, 95% din gaz este din intern, față de alți ani când procentul era de doar 25%. Din acest motiv ANRE nu va crește mult prețurile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, să creștem prețul cu 3% pentru industrie și cu 2% pentru casnici. Dar, pentru că avem gaze interne stocate, creșterea va fi de 2% pentru industrie și de 1% pentru casnici”, a declarat joi președintele ANRE, Niculae Havrileț, la conferința MEDIAFAX Talks about Energy.

El a precizat că la 1 ianuarie 2014 „probabil va fi fel”.

Guvernul s-a angajat față de FMI să renunțe la prețurile reglementate la electricitate și gaze, termenul final fiind 2018. Conform acestui calendar, consumatorii vor cumpăra anual, în mai multe tranșe, energie și gaze de pe piața liberă.