Prima comună din România care semnează „Declarație de Unire” cu Moldova

Publicat: 20 02. 2018, 11:04

Comuna Parva, județul Bistrița-Năsăud, este prima unitate administrativ-teritorială din România care a votat o „Declarație de Unire” cu Republica Moldova ca răspuns la un document similiar adoptat anul acesta de 34 de primării din Republica Moldova. Documentul a fost adoptat în ședința de Consiliu Local, iar documentul urmează să fie transmis marți tuturor factorilor de decizie.

Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că Declarația de Unire pe care consilierii locali au adoptat-o în ședința de luni, va fi transmisă începând de marți tuturor factorilor de decizie de la nivel central și nu numai. Declarația va ajunge la președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, la Guvernul României, dar și la toți parlamentarii și politicienii care se pot implica în această acțiune.

„Vrem să facem ceva pentru a marca cei 100 de ani de la Unire. Declarația o vom transmite tuturor factorilor de decizie. Deja sunt politicieni care m-au contactat. Este un gest de solidaritate cu primarii din Republica Moldova. Eu am fost acolo, ei au fost aici, știu ce se întâmplă acolo și cineva trebuie să „ia de coarne” acest taur al Unirii dacă mai vrem să avem hotare. Au fost și comentarii negative la acest subiect, în sensul că noi nu avem încă apă și canal și de ce ne mai trebuie o responsabilitate cu Moldova, dar în 1918 la Unire, nimeni nu a ținut cont de aceste lucruri”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Parva, Ioan Strugari.

În declarația adoptată de conducerea comunei Parva, se cere factorilor de decizie de la nivel național „să facă tot ce le stă în putere pentru reîntregirea țării în Anul Centenar 2018”.

„Să facem tot ce stă în puterea noastră pentru reîntregirea țării în anul centenar 2018. Generația de azi are datoria morală de a lupta pentru aceleași idealuri apărate cu prețul vieții lor de înaintașii noștri. Poporul român nu poate sărbători Centenarul Unirii fără o parte din teritoriile românești care au făcut obiectul marii sărbători de la Alba Iulia, în 1918. O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleași condiții din 1918. Nu trebuie să uităm suferințele trecutului, chinurile fraților, părinților și bunicilor noștri care au luptat pentru pământul acesta românesc, umiliți prin lagărele sovietice, de unde unii nu s-au mai întors. Mai mult, împotriva voinței lor, frații noștri din Basarabia au fost rupți de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler și a lui Stalin. Prin prezenta Declarație, ne asociem demersurilor primarilor din Republica Moldova (Basarabia) de a lupta împreună pentru recunoașterea valabilității actului Unirii citit de bistrițeanul Iuliu Hossu, la 1 decembrie 1918. Ne exprimăm dorința de a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri, fără ca pământul românesc să aibă granița la Prut”, se arată în declarația adoptată de prima comuna din România care cere oficial unirea cu Republica Moldova.

Până acum, 34 de localități din Republica Moldova au votat în consiliile locale Unirea cu România.