Prima declarație a lui Frank Timiș după ce numele său a apărut în ”Panama Papers”: ”Normal că nu-s de acord”

Publicat: 05 04. 2016, 07:35
Actualizat: 05 04. 2016, 07:57

This browser does not support the video element.

Mossack Fonseca este deja numită de presa internațională „fabrica de firme”. Iar în baza ei de date apar și numele unor oameni de afaceri români. Printre ei, Sorin Ovidiu Vîntu, Vasile Frank Timiș și Corneliu Iacobov. În exclusivitate pentru TVR, Frank Timiș, aflat în Africa, a explicat că legea îi permite să înființeze companii offshore, ca sa plătească taxe și de zeci de ori mai mici.

Vasile Frank Timiș, românul cu cetățenie austaliană care a inițiat afacerea Roșia Montană, a colaborat cu Mossack Fonseca. Acum 20 de ani, el a facut afaceri în țara noastră printr-o firmă înființată în Bahamas, de avocații panamezi. Frank Timiș nu se ascunde. Spune că are cel puțin 30 de companii înregistrate în paradisuri fiscale.

„Da, am companii în Bahamas și insulele Cayman, pentru că aceste două jurisdicții au tratat dublu cu aproape toate țările dezvoltate din lume. Toți investitorii preferă să investească în companiile înregistrate acolo pentru că, atunci când își vând acțiunile, plătesc între 1 și 5%, nu 30% taxe pe profitul acțiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, mă refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe pe profitul de acțiune, în loc să plătesc 5%, dacă aceste legi sunt făcute de stat la stat”, a declarat Frank Timiș, în exclusivitate pentru Știrile TVR.

Aceste companii nu sunt ilegale. „Când tranzacțiile sunt corecte și cinstite, acest lucru nu înseamnă decât o mai bună cunoașstere a legislatiei internationale și o speculare în favoarea investitorului a diferențelor de impozitare. Acest lucru nu este ilegal. Este ilegal în momentul în care se transferă profitul pe baza unor documente fictive”, a explicat consultantul fiscal Adrian Bența pentru Știrile TVR.

În baza de date a firmei Mossack Fonseca apar și alți oamenji de afaceri: Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu, Corneliu Iacobov, dar și miliardarul israelian Beni Steinmetz, implicat în dosarul retrocedărilor ilegale, alături de Paul de România.

Jurnaliștii de la RISE Project, care au analizat documentele, spun că Iacobov a folosit o firmă off-shore ca să facă afaceri cu terenuri în Emiratele Arabe. În 2012, el a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a prejudiciat rafinăria Rafo Onești cu aproape 25 de milioane de lei.

În documente apar și nume-cheie din privatizarea combinatului Alro, afacere anchetată pentru corupție. În total, 100 de români au fost clienții casei de avocatură din Panama.

Înființarea unui firme într-o țară cu taxe mici și discreie maximă se face rapid și costă câteva sute de dolari.

Statisticile de la Registrul Comerțului arată că 9 mii de companii românești sunt deschise în off-shore-uri, dublu față de acum 10 ani.