Prima persoană care a fost vindecată de HIV a murit de cancer

Publicat: 01 10. 2020, 09:39
WASHINGTON, DC - JULY 24: Timothy Ray Brown, known as the "Berlin Patient" and the only person to have been cured of AIDS, holds a press conference to announce the launch of the Timothy Ray Brown Foundation at the Westin City Center hotel on July 24, 2012 in Washington, DC. "I wouldn't wish this on my worst enemy," Brown said of the treatment process that eventually cured him. Planned to launch during the International AIDS Conference being held in Washington, the foundation will work to focus efforts on finding a cure for HIV and AIDS. (Photo by T.J. Kirkpatrick/Getty Images)

După o luptă de cinci luni cu leucemia, prima persoană cunoscută care a fost vindecată de HIV a murit de cancer, potrivit International AIDS Society.

„Pacientul din Berlin” a decedat din cauza cancerului

Timothy Ray Brown, cunoscut și sub numele de „pacientul din Berlin”, avea 54 de ani.

Brown a fost considerat vindecat de infecția cu HIV în 2008. În anul precedent, Brown a primit un transplant de măduvă osoasă la Berlin, Germania, pentru a trata o boală separată pe care fusese diagnosticată cu: leucemie mieloidă acută (LMA).\

Măduva osoasă pe care a primit-o a venit de la un donator ale cărui gene au avut o mutație rară care a făcut donatorul rezistent în mod natural la HIV, cunoscut sub numele de CCR5-delta 32, care a fost transferat pe Brown.

Brown a rămas fără HIV – dar în ultimele șase luni trăia cu o recidivă a leucemiei care i-a intrat în coloana vertebrală și în creier, potrivit Societății Internaționale SIDA (IAS).

La nivel mondial, există 38 de milioane de persoane care trăiesc în prezent cu HIV sau SIDA, conform Programului Comun al Națiunilor Unite privind HIV / SIDA.

„Îi datorăm lui Timothy și medicului său, Gero Hütter, o mulțumire pentru deschiderea ușii oamenilor de știință pentru a explora conceptul că este posibilă vindecarea HIV”, se spune în declarația IAS.

Brown „și-a dedicat munca vieții sale pentru a-și spune povestea despre vindecarea HIV și a devenit un ambasador al speranței”, a scris partenerul său.