Prima reacție a lui Iohannis după atentatele de la Bruxelles: Europa este sub atac terorist

Publicat: 22 03. 2016, 12:04
Actualizat: 24 03. 2016, 15:08

„Între timp, au avut loc mai multe explozii la metroul din Bruxelles. Nu mai putem să vorbim de o probabilitate. Bruxelles este sub atac terorist. Europa este sub atac terorist. (…) Condamnăm aceste atacuri, însă exprim toată compasiunea și solidaritatea cu Belgia, cu autoritățile belgiene. Ne oferim întregul sprijin, împreună cu Guvernul României vom veni în sprijinul autorităților belgiene cu tot ce este nevoie”, a declarat președintele, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, Iohannis a propus un moment de reculegere pentru victimele exploziilor, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale a Francfoniei și a sus că „astăzi este o zi neagră pentru toată lumea civilizată”.

„Condamnăm cu toată fermitatea aceste atacuri teroriste. Ne amintim cu durere de atacurile care au avut loc la Paris. Europa este sub asediu terorist. Astăzi este o zi neagră pentru lumea civilizată. În aceste momente, este nevoie de foarte multă solidaritate. Este nevoie să ne exprimăm această solidaritate și această compasiune”, a mai spus președintele.

Exploziile produse marți în Aeroportul Zaventem și în stații de metrou din Bruxelles, soldate cu cel puțin 13 morți și zeci de răniți, sunt, cel mai probabil, o serie de atacuri teroriste coordonate comise de rețeaua teroristă Stat Islamic.

Cel puțin 13 persoane au murit, iar alte 35 sunt grav rănite în urma exploziilor produse pe un aeroport și în stații de metrou din orașul belgian Bruxelles, în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate.