Prima reacție din Guvern, după ce Iohannis a desființat decizia de mutare a ambasadei la Ierusalim. MAE: „A fost lansat un proces de analiză și evaluare”

Publicat: 20 04. 2018, 14:37

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituțională, cu includerea și consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare. Menționăm, totodată, că, prin inițierea acestui demers, se urmărește identificarea celui mai potrivit mod de poziționare/acțiune a României, ținând cont de ultimele evoluții în acest dosar, precum și de un proces de consultare și coordonare, consistent și aplicat, cu partenerii și aliații strategici ai României”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Sursa citată precizează că „în mod tradițional, România a avut o poziție echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoașterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian. Reamintim că poziția echilibrată este susținută inclusiv de preocuparea constantă a țării noastre în ceea ce privește comunitatea originară din România aflată atât în Statul Israel, cât și în Palestina”

Reprezentanții Guvernului au susținut, vineri, că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria „Documente confidențiale” și își va păstra caracterul până la o decizie finală, se arată într-un răspuns pentru MEDIAFAX.

„Caracterul documentului este stabilit de către inițiator, potrivit legislației și normelor de tehnică legislativă. În cazul la care faceți referire, Ministerul Afacerilor Externe a decis să înainteze Memorandumul spre dezbatere, în ședința de Guvern, la categoria „Documente confidențiale”. Decizia de clasificare a documentului în această categorie a fost luată din considerente de politică externă și poziționare a României, până la momentul finalizării procesului de consultare și adoptare a deciziei finale”, se arată într-un răspuns al Guvernului la solicitarea MEDIAFAX de a oferi mai muolte informații despre memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că nu a fost informat sau consultat cu privire la intenția Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers ( intenția Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim – n.r.). Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide și cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele și implicațiile politice externe ale acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat joi seara că Guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puțin important. Are valoare simbolică uriașă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influență nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relații speciale de foarte mulți ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administrația americană. Suntem practic a doua țară care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate și cred că va aduce niște beneficii pe termen și scurs, și mediu și lung pentru România. Trebuie să folosim această șansă uriașă”, a declarat la Antena 3 Liviu Dragnea.

Memorandumul anunțat de Liviu Dragnea nu apare pe lista proiectelor de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința din 18 aprilie 2018.