Primăria București: Normele UEFA au impus înlocuirea gazonului de pe Arena Națională cu unul nou

Primăria București: Normele UEFA au impus înlocuirea gazonului de pe Arena Națională cu unul nou
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 22:18

Normele UEFA au impus înlocuirea gazonului de pe Arena Națională cu unul nou, fiind absolut necesar ca până atunci să nu mai fie organizată o altă competiție pe stadion, a precizat, duminică, Primăria Capitalei, prezentând totodată costurile realizării acestuia.

PDL București îi cere primarului Sorin Oprescu să-și asume responsabilitatea pentru faptul că Arena Națională nu are un gazon funcțional și să explice de ce bucureștenii trebuie să mai dea un milion de euro pentru un nou gazon, a declarat, duminică, primarul Sectorului 6, Cristian Poteraș.

Municipalitatea arată, într-un comunicat de presă, că lucrările de reabilitare și modernizare a Stadionului Național „Lia Manoliu” s-au făcut în conformitate cu prevederile Contractului de execuție 3556/17 aprilie 2007, încheiat între Primăria Municipiului București și Asocierea Max Bogl & Astaldi SPA, baza de proiectare și execuție fiind standardul național pentru construcția stadioanelor și standardele europene privind amenajarea unui stadion de nivel mediu.

Contractul inițial a cuprins lucrări de proiectare și execuție ale arenei, iar valoarea acestuia a fost de 411.062.996,39 lei, exclusiv TVA . Atribuirea contractului a fost făcută pe baza unei oferte alternative depuse de Asocierea Max Bogl & Astaldi SPA, având la bază un studiu de fezabilitate întocmit anterior.

„Atât studiul de fezabilitate, cât și oferta alternativă câștigătoare au prevăzut proiectarea și execuția unui stadion cu acoperiș fix, numai deasupra tribunelor”, se arată în comunicatul citat.

Ulterior, prin Actul adițional nr. 2 a fost suplimentată valoarea contractului de execuție cu suma de 6.319.863,62 lei, ajungând la valoarea de 417.382.860 lei.

„Necesitatea lucrărilor prevăzute în actul adițional nr. 2 a rezultat din creșterea nivelui pânzei freatice față de data la care s-a elaborat studiul de fezabilitate. În acest sens s-a constatat faptul că, față de datele studiului geotehnic din studiul de fezabilitate, nivelul pânzei freatice a crescut cu aproximativ 50 de cm în ultimii patru ani. În acest sens, s-a considerat absolut necesară executarea unor lucrări și luarea unor măsuri de siguranță, atât în ceea ce privește terenul de joc, cât și în ceea ce privește terenul de fundare pe care se sprijină structura stadionului”, a precizat municipalitatea.

Prin încheierea Actului adițional nr. 3 a fost suplimentată valoarea lucrărilor cu 84.831.932,8 lei, exclusiv TVA, valoarea contractului ajungând la 496.685.603,35 lei, exclusiv TVA.

„Actul adițional 3 a venit, în primul rând, ca o obligație de a duce la îndeplinire o hotărâre de consiliu care prevedea modificarea indicatorilor tehnico-economici ai contractului inițial cu adăugarea acoperișului retractabil, hotărâre care a fost dată în primul trimestru al anului 2008, sub conducerea primarului de atunci. De altfel, deși hotărârea consiliului în ceea ce privește modificarea indicatorilor tehnico-economici era în vigoare, iar actul adițional nu era încă încheiat, pe data de 28.11.2007 fusese dat ordin către constructor de începere a execuției proiectului și a lucrărilor pentru cupola retractabilă. Neîncheierea acestui act adițional ar fi atras după sine, în primul rând, încălcarea legislației în vigoare, prin neducerea la îndeplinire a unei hotărâri de consiliu, dar și imposibilitatea constririi acoperișului pe gradene, acesta fiind deja, conform proiectului modificat, un tot unitar cu acoperișul retractabil”, a explicat municipalitatea.

Prin încheierea Actului adițional nr. 4 a fost suplimentată valoarea lucrărilor cu 112.000.000 de lei, exclusiv TVA , în total ajungându-se la o valoare a contractului de 614.214.792,78 lei, exclusiv TVA .

„Actul adițional nr. 4 se referă la implementarea cerințelor UEFA și la realizarea infrastructurii adiacente obiectivului de investiții, cerinte care nu au fost incluse în contractul de bază. Ulterior încheierii contractului și actelor adiționale 2 și 3, FRF și-a asumat angajamentul de a organiza pe Arena Națională Finala Europa League din 2012. În acest sens, a fost semnat un contract privind desfășurarea meciului final, contract în care sunt specificate criteriile de organizare ale acestui eveniment de importanță internațională. Pentru a îndeplini aceste criterii, PMB a trebuit să realizeze lucrări de ridicare a clasificării stadionului până la categoria ELITE, conform standardelor UEFA. Mai mult, s-au impus lucrări de amenajări și instalații în exteriorul arenei, acestea nefiind cuprinse în contractul de bază”, a mai arătat municipalitatea.

Totodată, Primăria Capitalei a precizat că pe toată perioada construcției, UEFA a modificat regulamentele și normele privind securitatea participanților și a spectatorilor la evenimentele sportive în două rânduri, respectiv în 2009 și în 2010 (UEFA Stadium Infrastructure Regulations).

„Astfel, având la bază contractul privind organizarea meciului din finala UEFA 2012, UEFA Stadium Infrastructure Regulations 2009 și 2010, precum și legea nr. 4 din 2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, s-a impus încheierea actului adițional nr. 4”, a adăugat municipalitatea.

Primăria Capitalei a precizat că lucrările se referă, în mare, la: creșterea numărului de încăperi pentru a acoperi cerințele organizatorice specifice finalei UEFA; suplimentarea numărului de locuri VVIP și VIP; suplimentarea locurilor presei scrise și audiovizuale; creșterea numărului de grupuri sanitare și spații comerciale; lucrări privind dotările de mobilier interior și exterior; controlul accesului în stadion conform cerințelor UEFA; sistematizarea exterioară complexă (acces auto și pietonal, drumuri, platforme, parcări, iluminat, împrejmuit spații și spații verzi); inserații speciale privind sistematizarea în exteriorul stadionului (control și ticketing); semnalizarea completă în stadion; crearea unui centru de comandă și control; extinderea sistemelor de supraveghere video și de sonorizare în exterior; realizarea sistemului de Broadcast Car TV pe fibră optică, care permite transmisii în sistem HD; un sistem de informare al spectatorilor; echipamente pentru IPTV; pavilioane de alimentație publică în exterior; case de bilete; rețele de alimentare cu apă; canalizare menajeră și pluvială; lucrări suplimentare de finisaj, toate acestea nefiind prevăzute în contractul de bază.

În ceea ce privește cupola Arenei Naționale, municipalitatea a precizat că aceasta aparține ca proiect și gândire fostei administrații, „ceea ce înseamnă că valoarea finală de realizare a acesteia a fost propusă și aprobată de fosta administrație și CGMB”.

„Actul adițional nr. 4 a fost obligatoriu ca urmare a schimbării de legislație amintită mai sus, a omisiunilor majore din contractul de bază care ar fi făcut proiectul nefuncțional, dar și ca urmare a necesității respectării obligațiilor asumate prin semnarea contractului cu UEFA. Totodată, facem precizarea că finalizarea unui proiect de o asemenea importanță este cu atât mai dificilă cu cât acesta a fost câștigat pe o ofertă alternativă”, a explicat municipalitatea.

Primăria Capitalei menționează totodată că din totalul costurilor de realizare a Arenei Naționale, Guvernul trebuia să suporte 75 la sută, iar în prezent mai are de achitat 320 de milioane de lei.

În ce privește înlocuirea gazonului de pe Arena Națională cu unul nou, municipalitatea arată că stadionul trebuie să respecte cerințele care se impun pentru buna organizare și desfășurare a finalei UEFA League, care va avea loc în luna mai.

„Astfel, normele UEFA au impus înlocuirea gazonului cu unul nou, fiind absolut necesar ca până atunci să nu mai fie organizată o altă competiție pe stadion”, a precizat Primăria Capitalei.

Astfel, săptamana viitoare începe operațiunea de înlocuire a gazonului, iar imediat ce noul gazon va fi pe poziție se va interveni cu sistemul de lămpi la nivelul solului pentru fixarea rădăcinii.

„Se vor mai face însă și lucrări de structură, printre care se numără schimbarea stratului de suport nisip. Astfel, peste acest nou strat, pentru a prelungi perioada de viață a gazonului, se va așterne un strat de fibră organică”, a mai arătat municipalitatea.

Primăria Capitalei a precizat că până în prezent s-au jucat pe Arena Națională 18 meciuri de fotbal, fără incidente majore, la care au participat aproape 500.000 de spectatori, respectiv: trei meciuri oficiale în Champions League; șase meciuri oficiale în Europa League; trei jocuri ale echipei naționale, din care două oficiale și unul amical; șase meciuri oficiale din Liga națională.

Edilul Sectorului 6, Cristian Poteraș, i-a cerut primarului general, într-o conferință de presă, să explice de ce nu a fost în garanție nici primul și nici al doilea gazon de pe Arena Națională și de ce trebuie să plătească bucureștenii „incompetența” municipalității.

Primarul democrat liberal a criticat dublarea prețului stadionului, care în final a ajuns la 234 de milioane de euro, precizând că această dublare a fost decisă exclusiv de primarul Sorin Oprescu. El a menționat că prețul per scaun la Stadionul Național de 4.200 de euro este mult mai mare în comparație cu alte stadioane din Europa.

Cristian Poteraș a mai spus că Sorin Oprescu ar trebui să prezinte situația reală a acoperișului retractabil al Arenei Naționale, care, deși nu a fost folosit până acum, trebuie să intre în revizie.

Noul gazon care urmează să fie instalat pe Arena Națională în vederea finalei Ligii Europa din 9 mai va costa patru milioane de lei, suma urmând să fie susținută în totalitate de Primăria Capitalei, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, directorul ALPAB, Radu Popa.

La meciul inaugural România – Franța, disputat în 6 septembrie 2011, în preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Națională, montată de firma Gama Verde a lui Adrian Oprișan, a cedat sub crampoanele fotbaliștilor, numeroase bucăți de gazon desprinzându-se pe toată suprafața acesteia. După acest meci, constructorul arenei și-a asumat înlocuirea gazonului și a optat ca lucrarea să fie făcută de firma olandeză Hendriks-Graszoden.

UEFA a remis, la mijlocul lunii septembrie 2011, un raport cu privire la starea gazonului Arenei Naționale, conform căruia peluza stadionului din București va avea nevoie de o reînnoire majoră în primăvară și în care s-a recomandat ca terenul să nu găzduiască meciuri cu 10-12 săptămâni înaintea disputării finalei Ligii Europa, programată la 9 mai 2012.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Horoscop duminică, 25 iulie! Zodia care are parte de o zi extrem de stresantă. E...
BOMBĂ! Simona Halep i-a PĂCĂLIT pe toți! De ce s-a ținut petrecerea, de fapt
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...