Primăria Capitalei avertizează că Bucureștiul nu este inclus în proiectul de rectificare bugetară

Publicat: 28 11. 2019, 13:54

Ministerul de Finanțe a solicitat Municipiului București, „pentru proxima rectificare bugetară”, necesarul de finanțare până la sfârșitul anului pentru anumite categorii de servicii publice descentralizate din Capitală(creșe, cămine de bătrâni, evidența persoanelor etc), iar Primăria Capitalei susține că a răspuns punctual, în termenul indicat, solicitând – pentru aceste categorii de servicii publice – o suplimentare cu 62,4 milioane de lei a bugetului Capitalei, respectiv:

– 7,5 milioane lei pentru cămine pentru persoane vârstnice;

– 15,8 milioane lei – pentru creșe;

– 9,7 milioane – pentru servicii publice comunitare de evidență a persoanelor;

– 4,4 milioane lei – pentru contribuții pentru plată sprijin pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult;

– 25 de milioane de lei – pentru instituții de cultură descentralizate începând cu anul 2002.

Cu toate acestea, avertizează Primăria Bucureștiului, proiectul de Ordonanță cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 – publicat miercuri de Ministerul de Finanțe – nu prevede niciuna dintre sumele solicitate de Municipiul București.

„Necesarul de suplimentare a bugetului Capitalei este mult mai mare, nu se rezumă la cele 62,4 milioane de lei solicitate de noi; această sumă corespunde punctual cererii venite de Ministerul de Finanțe. Ca de fiecare dată, subliniez că sumele pe care le solicităm nu sunt un moft, ci dreptul bucureștenilor, în calitate de contributori la formarea bugetului de stat. Reamintesc că Primăria Capitalei a fost dezavantajată încă de la construcția bugetului de stat din acest an, deși susținem costuri consistente la cele mai importante servicii de utilități publice – (termie, transport public, iluminat public etc) și investiții în proiecte de anvergură de care beneficiază de multe ori și români din alte orașe, nu doar bucureștenii – cum sunt cele în spitale și de infrastructură. Numai pentru serviciile RADET și STB, subvenția în acest an se ridică la 2 miliarde de lei”, a transmis primarul general, Gabriela Firea.

Reprezentanții Primăriei Capitalei precizează că, prin legea bugetului de stat, a fost repartizată Bucureștiului, pentru aceste categorii de servicii publice descentralizate, în acest an, suma de 30,8 milioane de lei. La 31 octombrie, aceste cheltuieli se ridică deja la aproximativ 71 de milioane de lei, estimarea pentru întreg anul 2019 fiind de circa 93 de milioane de lei.

„Rezultă, așadar, o contribuție de la bugetul de stat, pentru aceste servicii descentralizate, de doar 33,11%”, arată Primăria.

Executivul va adopta, joi, în ședința care începe la ora 17.00, rectificarea bugetară, a anunțat ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan. Pentru anul în curs deficitul bugetar este estimat la 4,3% din PIB, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

De asemenea, conform proiectului, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 18.356,9 milioane lei, din care 10.488,2 milioane lei influențe ale veniturilor din economia internă și 7.868,7 milioane lei influențe din venituri din fonduri externe nerambursabile.

Bugetele serviciilor secrete au fost majorate cu peste 25 de milioane de lei, cu excepția Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Bugetul Serviciului Român de Informații (SRI) are cea mai mare creștere, de 20,734 milioane lei, după ce la rectificarea din august insttituția a mai primit o majorare de peste 396 de milioane de lei.

Serviciul de Informații Externe (SIE) primește un plus de 3,9 milioane lei, iar Serviciul de Pază și Protecție are un buget majorat cu 950.000 de lei.