Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Primăria Sibiu cheltuiește 600.000 de euro pentru a se apăra de hackeri

Primăria Sibiu cheltuiește 600.000 de euro pentru a se apăra de hackeri
Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a anunțat că instituția pe care o conduce va implementa o nouă tehnologie în domeniul IT, înlocuind calculatoarele cu terminale conectate la servere, echipamente care vor costa aproape 600.000 de euro.

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a anunțat căinstituția pe care o conduce va implementa o nouă tehnologie îndomeniul IT, înlocuind calculatoarele cu terminale conectate laservere, echipamente care vor costa aproape 600.000 de euro. Înschimb, se vor reduce costurile de întreținere, iar riscurile unuiatac informatic vor scădea, susține primarul. Iohannis a declaratcă de doi ani urmărește reducerea costurilor de funcționare îndomeniul informatic, prin implementarea de noi tehnologii, foarteperformante.

„În acest scop au fost achiziționate o sută de terminale carevor elimina necesitatea cumpărării altor unități centrale decomputer, viteza de procesare a datelor pe fiecare aplicație va firedusă, fără ca utilizatorii să resimtă un disconfort, iar consumulde electricitate va scădea. Mai mult, prin intermediul acesteivirtualizări sunt implementate și tehnologiile de alocare dinamicăa puterii de calcul și a spațiului de stocare. Back-up-ul datelorse realizează instantaneu, fără a fi resimțit de utilizatori, iarerorile din sistem pot fi rezolvate într-un timp redus. În plus,munca de administrare a departamentului IT este simplificată lamaximum prin intermediul unei singure interfețe de control”, adeclarat Klaus Iohannis. Practic, Primăria Sibiu va avea o singurăunitate centrală și nu câte una pentru fiecare utilizator.

Echipamentul va fi furnizat de singura firmă care aparticipat la licitație

Klaus Iohannis a adăugat că noul sistem este mult mai puținexpus la viruși sau la atacurile informatice. „Am avut până acumetape destul de critice, de viruși care apar în sistem, evident,din afara acestuia. Acest lucru ne-a determinat să facem acest pas,prin care se reduce posibilitatea virusării. Un atac informaticdevine greu de gestionat și, chiar dacă niciun atac nu a avutsucces până acum în Primăria Sibiu, suntem conștienți că risculexistă”, a afirmat Iohannis. Contractul de furnizare aechipamentelor a fost încheiat cu firma care a câștigat licitațiaelectronică pe SEAP, valoarea acestuia fiind de 2.500.000 de lei.Potrivit reprezentanților Primăriei Sibiu, condițiile contractuale,foarte stricte, au făcut ca la licitație să participe o singurăfirmă, care a și câștigat – Industrial Software Sibiu. „Contractulîncheiat este unul foarte avantajos, deoarece furnizorul a livratimediat aparatura, iar plata sumei totale a contractului se vaefectua trimestrial, în rate egale, pe parcursul a trei ani. Amreușit astfel să punem în aplicare o tehnologie nouă, PrimăriaSibiu fiind prima dintre instituțiile publice din România careimplementează un astfel de sistem”, a adăugat Iohannis.(D.R.)

Inchide