Primarii care refuză arborarea drapelului își pierd mandatul

Publicat: 15 12. 2015, 15:19
Actualizat: 15 12. 2015, 17:56

Inițiativa legislativă, depusă de fostul ministru al Apărării Mircea Dușa, introduce sancțiunea încetării de drept a mandatului, înainte de termen, dacă primarul refuză arborarea drapelului național, precum și purtarea eșarfei tricolore la Ziua Națională a României, la solemnități, recepții, ceremonii publice și la celebrarea căsătoriilor, indiferent de locul de desfășurare a acestora.

În expunerea de motive, inițiatorul legii, deputatul PSD Mircea Dușa, susține că, în prezent, nearborarea drapelului național și refuzul primarului de a purta eșarfe tricolore sau purtarea unei eșarfe de alt model se sancționează cu amendă între 2.500 și 5.000 lei, însă, măsura nu este suficientă.

„Existența unor situații în care unele autorități și instituții publice nu au respectat prevederile legale menționate, asumându-și achitarea amenzii prevăzută în lege, demonstrează că măsura incriminatorie nu asigură exigența care să îndrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzătoare a faptelor, de la măsurile pecuniare, la măsura încetării mandatului aleșilor locali care nu respectă prevederile legale”, arată expunerea de motive semnată de Mircea Dușa.

Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali va fi transmisă Senatului, for decizional.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Afacerilor Interne a cerut prefectului de Covasna să verifice respectarea legii și să dispună sancțiuni, după ce veterani de război au susținut că nu au fost lăsați de către reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze drapelul național pe clădirea instituției. Veteranii de război au manifestat în fața primăriei cu prilejul împlinirii a 71 de ani de când orașul a fost eliberat de sub ocupație străină în timpul celui de-al doilea război mondial.