Primarul care și-a acordat sporuri de dificultate în valoare de 100.000: „Stau la masă, sunt președintele comisiei, iau tot felul de blesteme”

Redactor:
Mihaela Stoica
Primarul care și-a acordat sporuri de dificultate în valoare de 100.000: „Stau la masă, sunt președintele comisiei, iau tot felul de blesteme”
Un primar din județul Gorj și-a acordat sporuri nelegale "de dificultate" și "de dispozitiv" în valoare de peste 100.000 de lei, se arată într-un raport al Curții de Conturi. Primarul afirmă că sporurile au fost primite legal și că nu avea cum să renunțe la ele din moment ce tocmai el conduce comisia ai căror membri beneficiază de aceste drepturi.

Un primar din județul Gorj și-a acordat sporuri nelegale „de dificultate” și „de dispozitiv” în valoare de peste 100.000 de lei, se arată într-un raport al Curții de Conturi. Primarul afirmă că sporurile au fost primite legal și că nu avea cum să renunțe la ele din moment ce tocmai el conduce comisia ai căror membri beneficiază de aceste drepturi.

În urma unui control efectuat anul trecut la primăria Bălești, din județul Gorj, Curtea de Conturi a constat că „au fost plătite nelegal, în perioada ianuarie 2010- martie 2013, indemnizația de dispozitiv și spor de dificultate, primarului și viceprimarului, valoarea totală a prejudiciului fiind de 108.000 lei„. Astfel,  primarul Aristică Paicu, aflat la al treilea mandat, a încasat 70.000 de lei, iar viceprimarul Cătălin Ion Stolojan 38.000 de lei.

Contactat de gândul, primarul Aristică Paicu afirmă că banii au fost încasați legal și aduce argument legislative de partea sa. „În cadrul fiecărei primării, din aparatul de specialitate al primarului, printr-un ordin al prefectului, este numită o comisie locală care se ocupă de punerea în aplicare a legilor fondului funciar. Fiecare primărie are această comisie stabilită prin lege. Prin lege s-a considerat că aceste sarcini sunt în plus, pentru care se primește un spor de dificultate de până la 50% din salariu”, afirmă el.

Primarul spune că unii din membrii comisiei funciare l-au dat în judecată pentru aceste sporuri, astfel că, potrivit acestuia, a fost nevoit să le acorde. „Eu sau viceprimarul suntem președintele acelei comisii, pentru că altfel nu funcționează fără unul din noi. OUG 136 / 2006 nu e abrogată”, mai spune el.

La articolul al treilea al respectivei ordonanțe se prevede că „persoanele care ocupă funcții de demnitate publică, alese sau numite, din administrația publică centrală și locală beneficiază lunar de un spor de dificultate de până la 50% din indemnizația corespunzătoare funcției respective sau din salariul de încadrare, în cazul în care sunt implicate în aplicarea următoarelor acte normative”.

În continuare, Aristică Paicu afirmă că sporul este legal pentru că el este implicat în aplicarea legilor fondului funciar, din moment ce a fost numit de prefect prin ordin.

Primarul citează și din hotărârea de guvern 890 / 2005 în care se specifică că aceste comisii funciare pot funcționa doar în prezența primarului sau viceprimarului. „Vă dați seama, ei primeau acest spor (membrii comisiei – funcționari publici n.r.), iar viceprimarul și primarul au fost considerați ca o cutie metalică care nu trebuie să primească nimic. Toți membrii comisiei beneficiază de acest spor, care nu le-a fost imputat de Curtea de Conturi pe motiv că le-a fost recunoscut prin hotărâri judecătorești”, mai spune primarul.

Aristică Paicu afirmă că le-a transmis și reprezentanților Curții de Conturi, care au venit în control în martie 2013, despre ordonanța în cauză. Mai mult, primarul din Bălești spune că a mai beneficiat de astfel de sporuri și în anii 2007 și 2008, dar că la controlul efectuat de Curtea de Conturi în 2009 nu au fost declarate nelegale. „În 2009 mi-au spus că sunt legale. Spourile imputate mie, de dispozitiv și de dificultate, nu au fost abolite de legea salarizării unitare.

Sporul de dispozitiv, în 2008, eu l-am obținut prin hotărâre definitivă de judecată. Mai mult, pentru fiecare spor în parte s-au emis dispoziții înainte prefectului pentru exercitatea controlului de legalitate. Toate dispozițiile de acordare au fost declarate legale, motiv pentru care instituția prefectului nu le-a contestat la instanța de contencios administrativ și își produc și acum efectele. Și acum legile astea sunt în vigoare. Ei mă lasă să iau sporul din 2009 în continuare și nu îmi spun stop”, mai spune el.

Bălești, comuna care dă trendul la varză și în care taxele sunt colectate în proporție de 98%

Comuna Bălești, situată la 7 km de Târgu Jiu, pe care primarul PSD Aristică Paicu o păstorește de 10 ani are 7.500 de locuitori, fiind aproape de mărimea unui orășel, după cum afirmă chiar el, iar activitatea de bază a locuitorilor este cultivarea cerealelor și legumelor. „Varza de Bălești aproape că a devenit un trend”, se mândrește primarul.

Referitor la comisia funciară, alcătuită din 15 membri, Aristică Paicu afirmă că activitatea acesteia se desfășoară în tensiune. „Dacă vin doi-trei dintr-ăștia care se ceartă pentru o bucată de pământ, dacă dai dreptate la unul, celălalt iese afară înjurându-te. Eu nu vreau spor pentru înjurături, ci pentru dificultate, pe lângă sarcinile de serviciu că am o altă misiune”, precizează el.

Primarul pesedist, fost inginer minier la Rovinari și Jilț, ieșit la pensie, adaugă, însă, următoarele: „Stau la masă, sunt președintele comisiei, iau tot felul de blesteme. Am și scrisori în care mi-au spus să îmi moară copiii. Foarte urât. Eu zic că cu sporul ăsta s-au gândit și la faptul acesta, cu toate că nu e stipulat aici. De aia e dificultate, pentru că e”. El a dat în judecată Curtea de Conturi și este convins că va avea câștig de cauză.

În final, Aristică Paicu susține că în 2013 nivelul de colectare al impozitelor și taxelor locale în comuna sa a fost de 98%.

Prefectura: „Domnul primar și domnul viceprimar sunt aleși locali și, în mod normal, nu ar trebui să le dea instanțele sporurile astea”

Prefectura din Gorj are cunoștință de situația din Bălești. „Situația este generală la nivelul întregului județ și, probabil, a întregii țări, în sensul că astfel de drepturi salariale, precum  cele luate de dumnealor, au fost  eliminate de legislație, dar, în același timp, instanța de judecată le acordă. În aceste condiții în care o instanță de judecată acordă unui bugetar un drept salarial printr-o hotărâre judecătorească executorie, nu poți să te opui să o pui în aplicare. Din această cauză, instituția prefectului a declarat legale dispozițiile primarului din Bălești, întrucât în spatele lor stăteau niște hotărâri judecătorești irevocabile”, a declarat pentru gândul Liviu Diaconescu, juristul Prefecturii Gorj.

Potrivit acestuia, „jocul” dintre Curtea de Conturi și hotărârile date de justiție este de durată. „Sporurile astea pe care le mențin instanțele sunt la personalul public și contractual, domnul primar și domnul viceprimar sunt aleși locali și, în mod normal, nu ar trebui să le dea instanțele sporurile astea și totuși le-au dat”, mai spune juristul Prefecturii Gorj.

Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, atrage atenția că și prefectura are o responsabilitate în acest sens. „Potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ‘… prefectul … e) verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului județean, ale consiliului local sau ale primarului;’, iar potrivit prevederilor art. 115 alin. (7) din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ‘(7) Dispozițiile primarului, hotărârile consiliului local și hotărârile consiliului județean sunt supuse controlului de legalitate al prefectului în condițiile legii care îi reglementează activitatea.’, ceea ce conduce la ideea prezumată că actele administrative neatacate de către prefect sunt și legale”, a afirmat el pentru gândul.
 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide