Primarul din Voluntari și-a pus numele pe cele cinci clopote ale catedralei de 15 mil. euro

Publicat: 09/08/2014, 14:13
Actualizat: 03/02/2019, 22:26

Această catedrală este ridicată de către Dumnezeu cu sprijinul Consiliului Local Voluntari și al primarului Florentin-Costel Pandele”… Este mesajul scris pe pancarta care te întâmpină în incinta catedralei care i-a costat până acum pe locuitorii orașului Voluntari 5,5 milioane de euro.

Îți vine să uiți că ți-a luat ceva până să găsești strada aia asfaltată până la monument (restul sunt de pietriș) când vezi că Dumnezeu e sprijinit de primar. „Tot ce este pentru Dumnezeu nu are măsură, după părerea mea de om păcătos. Am simțit că am o datorie când m-am apucat de catedrală. Știu că sunt probleme cu infrastructura în Voluntari și că unii cetățeni sunt nemulțumiți, dar datoria față de Dumnezeu e sfântă”, spune primarul în pragul catedralei.

De la intrare nu-i vezi acoperișul decât dacă îți dai capul pe spate în unghi de 90 de grade. „Și încă e ridicată doar până la jumătate. Urmează să fie montată turla care e tot atât”, se laudă primarul Pandele, mărturisind că mândria este un mare păcat, dar nu se poate abține de la el.

Catedrala va fi gata peste cinci-șase ani

Catedrala ar urma să fie gata la roșu până la sfârșitul anului, dar varianta finală nu va putea fi văzută decât în cinci sau șase ani. Pentru a se putea picta înăuntru după ce catedrala va fi văruită, trebuie să mai treacă doi sau trei ani. Apoi decorarea catedralei va dura și ea tot atât, având în vedere că Patriarhia nu vrea ca de picturi să se ocupe decât o singură echipă pentru coerență.

Până să fie o catedrală în toată legea, imensa clădire va servi și altor scopuri. „Să mergem la demisol”, ne invită primarul Pandele. „Aici vor fi două camere frigorifice, iar în zona aceasta se va depune mortul”, spune primarul arătând un colț al vastului demisol. „Va fi capela mortuară, la toate standardele necesare. În spațiul de lângă, vrem să facem un muzeu și o bibliotecă, unde preoții vor putea preda religia copiilor din oraș”, spune primarul făcând câteva sute de pași ca să cuprindă zidurile.

„În demisol se poate coborî pe scări sau cu liftul, dotare făcută în special pentru persoanele cu dizabilități și preoți. Preoții pot urca cu liftul în turle, unde vor beneficia de grupuri sanitare și chiar și de dușuri. De ce facem dușuri pentru preoți? Pentru că vrem să arate impecabil când oficiază slujba și să fie cu adevărat niște medici spirituali pentru enoriași”, spune primarul Pandele. Ieșim din demisol și începe lungul drum către acoperișul provizoriu al catedralei. Ne strecurăm printre schele, „cele mai înalte din România la ora actuală, aduse din Germania nu cu puțini bani, dar face”, și dăm de un fel de scară a lui Iacob.

Nu sunt decât 25 de metri până sus, însă cum fiecare rând de scări are câte cinci trepte, după care trebuie să faci stânga împrejur și să o iei de la capăt, până sus ți se pare că ai urcat o veșnicie.
Suntem în sfârșit în cel mai înalt punct al orașului. La stânga se întinde panorama cocioabelor din Voluntari, cu acoperișuri ruginite și zvon de manele dintr-un Oltcit care se hurducăie pe o stradă de pietriș. La dreapta avem vilele din Pipera, cu vedere directă asupra șezlongurilor de la cele două piscine de peste gardul catedralei.

„Este mereu un motiv de pace sufletească pentru mine când mă aflu aici, sus”, aproape că suspină primarul. „Și țineți cont că suntem abia la jumătatea catedralei, așa cum va arăta ea. Urmează să fie montată turla, care are și ea vreo douăzeci de metri”. Pentru montarea turlei este așteptată însă o macara de 6.000 de tone cu un braț de 38 de metri – doar două existând la ora actuală în țară.

Vivos voco, mortuos plango – Florentin-Costel Pandele

Dacă lucrurile merg bine, de Sfânta Maria se vor monta și cele cinci clopote, cu tot cu sistemul electronic care să le facă să bată în sincron. „Clopotul cel mare are 1.000 de kilograme. Mai avem unul de 500, unul de 450, unul de 350 de kilograme. Toate cinci au costat 95.000 de euro, sunt aduse din Innsbruck, de la o firmă cu 400 de ani de tradiție în domeniu”, spune primarul Pandele. Clopotele au fost depozitate în curtea catedralei. Clopotarii din Innsbruck le-au dotat cu sculpturi discrete spre vârf, cu tradiționala inscripție „Vivos voco. Mortuos plango. Fulgura frango”, iar la bază, cu majuscule și clare au ștanțat întru nemurire mesajul: „Consiliul Local Voluntari. Primar Florentin-Costel Pandele”.

INFO

Minunile primarilor din România

•În Oradea, primarul Ilie Bolojan construiește o piramidă din sticlă de 550 de metri pătrați în curtea interioară a instituției, care va costa 1,3 milioane de lei. Clădirea va avea rol de birou de relații cu publicul.
•În comuna Prăjești, primarul Eugen Antica va recrea pe două hectare grădinile de la Versailles. Peste 500 de specii de plante își vor găsi locul aici.
•În Ploiești, primarul a construit o fântână arteziană care cântă „Oda Bucuriei”, în valoare de un milion de euro. În același oraș, societatea de termoficare, deținută integral de primărie, a dat faliment.
•În Brașov, Consiliul Județean a cheltuit 300.000 de euro pentru un autocar turistic etajat, care nu poate fi însă folosit pentru că nu încape pe străzile orașului.
• În comuna Scundu, primarul Dumitru Blejan a montat două tunuri în curtea primăriei. Deși tunurile au fost primite gratis, dezafectarea lor a costat 100 de milioane de lei vechi.
• În Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad a cumpărat cu 60.000 de lei o locomotivă cu aburi, veche de o sută de ani, pe care a amplasat-o în fața gării, ca „obiect de decor”.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...