Primarul suspendat al Iașului, Gheorghe Nichita, trimis în judecată după ce ar fi folosit Poliția ca să-și urmărească iubita

Publicat: 27 11. 2015, 14:12

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iași la data faptelor, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 infracțiuni, din care una în formă continuată – patru acte materiale), instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni) și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași la data faptelor, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (4 acte materiale) și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni), și Ștefan Avîrvarei, șef de serviciu în cadrul Poliției Locale Iași la data faptelor, pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În rechizitoriul procurorilor DNA se arată că, în perioada 25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita l-a determinat pe Hliboceanu să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale Iași.

„Concret, primarul Nichita Gheorghe l-a determinat pe directorul general al Poliției Locale Iași, Hliboceanu Liviu Mihai, să dispună personal sau cu ajutorul inculpatului Avârvarei Ștefan funcționarilor din cadrul Poliției Locale a municipiului Iași să efectueze activități de investigații în teren sau de supraveghere operativă a unei persoane și a persoanelor din anturajul acesteia, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale Poliției Locale a municipiului Iași și producerii unei pagube în cuantum de 13.429,13 lei (prin folosirea resurselor materiale și umane ale respectivei instituții)”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, Gheorghe Nichita a obținut un folos patrimonial în valoare de 58.142,85 lei, întrucât nu a mai fost nevoit să achite această sumă unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informațiile respective.

Procurorii susțin că, timp de un an și jumătate, Gheorghe Nichita i-a determinat pe șefii Poliției Locale Iași să facă verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informațiile astfel obținute și să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

„La data de 25 februarie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe l-a determinat pe inculpatul Chișcă Costică Eugen (fostul său șofer – n.r.) să obțină desfășurătorul (lista) convorbirilor telefonice inițiate în ziua respectivă de aceeași persoană supravegheată (Adina Samson, fosta iubită a lui Nichita – n.r.). În continuare, inculpatul Chișcă Costică Eugen l-a determinat, la rândul său, pe inculpatul Curalariu Călin-Mihai, angajat al unei companii de telefonie mobilă, să obțină aceste date nedestinate publicității care, ulterior, au ajuns în posesia inculpatului Nichita Gheorghe, acesta din urmă obținând astfel un folos nepatrimonial necuvenit”, arată DNA.

În aprilie 2015, Ștefan Avîrvarei ar fi achiziționat un program informatic având o aplicație de tip „spy”, care a fost instalată pe telefonul mobil făcut cadou de Nichita Adinei Samson. Astfel, Nichita obținea informații referitoare la locul ăn care se afla iubita sa, precum și conținutul SMS-urilor, al e-mail-urilor și fotografiilor trimise sau accesate de aceasta.

Potrivit DNA, în perioada 1 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, Nichita l-a instigat pe Hliboceanu să îi asigure escortarea permanentă și să facă deplasări cu autoturismele Poliției Locale în interesul personal al primarului și al unor persoane indicate de acesta. Prejudiciul creat Poliției Locale în urma acestor acțiuni se ridică la 91.811,3 lei.

În aceeași perioadă, angajați ai Poliției Locale au păzit imobilul primarului Gheorghe Nichita, deși instituția nu avea astfel de atribuții. Ca urmare, a fost creat „un prejudiciu instituției publice de interes local și corelativ un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe în cuantum de 124.195,66 lei”.

Potrivit DNA, în 11 februarie 2015, Nichita l-a determinat pe Ștefan Avîrvarei să dispună ca un polițist local din subordine să desfășoare activități de verificare a legalității unei construcții din municipiul Iași, imobil în care cunoștea că se efectuează o activitate comercială, nefiind efectuate recent lucrări de construcție.

Sursa citată precizează că inculpații Costică-Eugen Chișcă și Călin-Mihai Curalariu au încheiat cu procurorii anticorupție două acorduri de recunoaștere a vinovăției, primul pentru instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, iar al doilea pentru folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Chișcă și Curalariu au declarat în fața procurorilor că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, precum și că sunt de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, fiecare.

Poliția Locală a municipiului Iași s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 229.436,09 lei.

Totodată, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile care le aparțin lui Gheorghe Nichita și Liviu Mihai Hliboceanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.

Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcția de primar al Iașiului, în 22 mai, întrucât era cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi apelat la angajații Poliției Locale ca să-și urmărească fosta iubită. Nichita a fost cercetat sub control judiciar.

Adina Samson, care era șef de serviciu în Primăria Iași și cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relație de câțiva ani, l-a denunțat pe acesta.

Gheorghe Nichita s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajați ai Poliției Locale și ai altor instituții din Primărie, pentru a își urmări iubita și a amenința un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Adina Samson spunea că a fost lovită de edil, care o hărțuia și amenința că o va distruge, iar în septembrie 2014 i-a comunicat acestuia că vrea să încheie relația, precizând că în octombrie a făcut o plângere la Parchet împotriva primarului, după ce acesta a început să o urmărească și să o amenințe din momentul în care i-a spus că vrea să pună punct relației. Ea preciza că niciodată nu a făcut o plângere la DNA și că singurul său demers a fost demersul de la Parchet, din octombrie 2014, precizând, totodată, că îi spusese primarului că va mai face o plângere și că se vor vedea la tribunal.

Gheorghe Nichita este primar al Iașiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD.

În 30 octombrie, primarul suspendat al Iașiului Gheorghe Nichita a fost arestat într-un alt dosar, în care este suspectat că a primit mită de la președintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu.