Primarul Timișoarei a refuzat o investiție de 350 de milioane de euro „din cauza poluării”

Publicat: 29 11. 2013, 19:46
Actualizat: 02 02. 2019, 00:24

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a anunțat că a „încheiat repede tratativele” cu un investitor străin care ar fi dorit să deschidă o fabrică ce ar fi creat 850 de locuri de muncă, din cauza poluării, deși aceasta se situa „între limitele permise în UE”.

Primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că a refuzat oferta unui investitor străin de a deschide o fabrică în municipiu, din cauza poluării.

„Am încheiat repede tratativele cu un investitor important care ar fi vrut să construiască în Timișoara o fabrică ce ar fi produs puțină poluare, între limitele permise în UE. Am spus în prima parte a discuțiilor că dacă se poluează câtuși de puțin eu nu agreez investiția respectivă și nu agreez nicio investiție de tipul acesta”, a declarat Nicolae Robu.

Întrebat despre ce investiție este vorba și dacă nu cumva i-a alungat pe investitorii elvețieni care au deschis recent o fabrică pentru componente de elicoptere la Arad, Robu a spus că nu vrea să facă nominalizări.

„Nu aș vrea să nominalizez. Fabrica presupunea o inserție de cauciuc și când am auzit de asta, am intrat în detalii, și oamenii, la modul cinstit, mi-au spus că se produce o poluare încadrată între limite, așa că am încheiat discuțiile cu ei”, a mai spus Robu.

Primarul a adăugat că investiția s-ar fi ridicat la 350 milioane de euro și ar fi urmat să fie create 850 de locuri de muncă.

Întrebat, de asemenea, dacă e bine pentru Timișoara să piardă o astfel de investiție, Robu a spus ca le-a propus investitorilor să își deschidă fabrica oriunde în județ, dar departe de Timișoara.

„Cand e vorba de poluare, e bine să piardă Timișoara. Le-am arătat disponibilitatea să își deschidă fabrica pe o alta localizare în județ. Nu era nicio problemă, am fi vorbit cu primarii, indiferent de culoarea lor politică. Dar nu în Timișoara”, a mai spus Robu.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că o companie cu capital elvețian a deschis o fabrică de componente pentru elicoptere, în Zona Industrială Vest a municipiului, situată la ieșirea din oraș spre Nădlac.

Potrivit edilului, investiția este de câteva milioane de euro, iar producția a început de câteva zile într-o hală de aproximativ 2.000 de metri pătrați pe care investitorii au preluat-o gata construită și au adaptat-o nevoilor.

Primarul nu a putut preciza ce fel de componente și pentru ce elicoptere se produc la Arad, afirmând că informațiile vor fi date publicității de către investitori în momentul inaugurării fabricii.