Principesa Margareta: Este vital ca societatea civilă să vegheze la corecta folosire a puterii instituționale

Publicat: 02 02. 2017, 14:47
Actualizat: 18 02. 2017, 11:11

„Români,

Viața noastră publică trece printr-un moment de cumpănă. Rătăcirea noastră nu are doar o cauză politică. Obiceiul exercitării puterii după bunul plac a trecut de la o generație la alta, de mai multe decenii încoace, în istoria noastră. Această tristă realitate nu are legătură cu alegerile și nici cu alternanța la putere. Adesea, oamenii cu înalte poziții au convingerea că subordonarea instituției este o dovadă de luciditate, iar etica este apanajul celui slab.

România este o țară europeană ca oricare alta. Dar condițiile grele pe care a trebuit să le înfruntăm în timpul dictaturii comuniste ne-au lăsat urme în mentalitate. Respectarea legalității nu este o chestiune teoretică, ci un aspect de zi cu zi al existenței noastre, publice și private. Respectăm Constituția, legile, tradițiile și avem o conduită morală pentru noi înșine, spre binele familiei noastre, nu pentru că ne îndeamnă partenerii europeni sau trans-atlantici.

Lumea ultimilor ani ne-a arătat că democrația nu este la adăpost pentru totdeauna. Societatea își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un viitor liber. De aceea, este vital ca societatea civilă să vegheze la corecta folosire a puterii instituționale. Este înălțător să vezi că românii păstrează nobila tradiție de a lupta pentru principii și idealuri.

Nădăjduiesc să văd Statul român alcătuit din instituții solide și servit de oameni care să se respecte pe ei înșiși. Doar atunci vom fi cu adevărat liberi.

Așa să ne ajute Dumnezeu!”, se arată în scrisoarea transmisă de Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I.

Peste 100.000 de persoane au participat, miercuri seară, la protestul organizat în Piața Victoriei din Capitală, nemulțumiți de decizia Guvernului privind modificarea Codurilor Penale prin Ordonanță de Urgență. Manifestația s-a încheiat înainte de miezul nopții, după ce un grup de ultrași au început să arunce cu torțe, petarde și sticle incendiare în jandarmi.

În urma incidentelor patru persoane au fost rănite și au ajuns la spital. Este vorba despre doi jandarmi și doi protestatari. Aceștia sunt în afara oricărui pericol, potrivit declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. 20 de ultrași violenți au fost reținuți de Jandarmerie. În total, în toată țara au protestat aproximativ 300.000 de persoane, aceasta fiind cea mai mare manifestație a populației din România ultimilor ani.

Proteste de amploare au avut loc și în alte orașe din țară. La Cluj au fost prezente pe străzile orașului peste 20.000 de persoane, în timp ce la Iași au protestat aproximativ 10.000 de oameni. Românii au ieșit în stradă și la Sibiu, Brașov, Bacău, Galați, Arad, Alba-Iulia, Craiova, Ploiești, Pitești sau Galați.