PROCEDURA OBLIGATORIE pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii. Ce sancțiuni riscă

Publicat: 03 12. 2016, 10:12
Actualizat: 03 12. 2016, 11:39

Un părinte care refuză să-și vaccineze copilul va parcurge, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, o procedură care până acum nu era obligatorie, potrivit unor surse din sistem. Astfel, în momentul în care anunță medicul de familie asupra deciziei sale, acesta va informa Comisia Județeană de Vaccinare care îl va consilia și, după caz, dacă nu se răzgândește, îi va pune la dispoziție un formular de refuz, care, ulterior, trebuie anexat dosarului de înscriere în învățământ. Pentru a fi protejați, copiii nevaccinați vor fi suspendați în perioada unor epidemii constatate de Direcțiile de Sănătate.

Dacă părintele nu se prezintă la consiliere sau refuză să semneze formularul va fi amendat cu până la 2.500 de lei.

De asemenea, vaccinarea nu se va face în momentul în care există contraindicații.

Cele mai drastice amenzi, de până la 10.000 de lei, sunt prevăzute pentru instituțiile sau cadrele medicale care acționează contrar legii, unul dintre cazuri fiind acela al informării eronate sau tendențioase asupra vaccinării.

Voiculescu: Există sancțiuni, dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat

„Legea vaccinării este în stadiu de avizare, este practic finalul. Are trei capitole mari, importante. Pe de o parte ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esențial. Dacă ai baza legală atunci poți să faci rezerve, dacă ai rezerve atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face – ne asigură că există responsabilități foarte clare pentru fiecare, fie că vorbim de medicul de familie, fie că comisiile județene de vaccinare, fie că vorbim despre Ministerul Sănătății și celelalte instituții. Al treilea lucru pe care îl face foarte clar- stabilește care sunt responsabilitățile ministerului, pentru eventualele efecte secundare pe care pentru prima dată Ministerul Sănătății le va recunoaște. Va spune da, dacă există efecte secundare, ministerul își asumă responsabilitatea și, de asemenea, care sunt responsabilitățile părinților, anume de a fi informați, de a lua decizia. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligația familiei de a se informa. Există sancțiuni, dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, a declarat vineri Vlad Voiculescu.

La finalul lunii septembrie, Avocatul Poporului a cerut explicații Ministerului Sănătății cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie.

„Avocatul Poporului solicită, între altele, Ministerului Sănătății să comunice motivele pentru care din luna aprilie și până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege, în vederea reglementării la nivel de act normativ a situației ce face obiectul sesizării din oficiu a instituției Avocatul Poporului”, potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului remis MEDIAFAX.

Solicitarea a venit în contextul epidemiei de rujeolă, Ministerul Sănătății precizând că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese, anul trecut fiind înregistrate doar șapte cazuri de îmbolnăvire.