Procesul în dosarul Colectiv, ar putea fi RELUAT DE LA ZERO: Judecătorul se pensionează

Publicat: 25 07. 2018, 08:26

Membrii CSM au aprobat cererea de pensionare depusă de Valeriu Mihail Terceanu. Potrivit normelor în vigoare, procesul în dosarul incendiului din clubul Colectiv ar putea fi reluat de la început.O cdecizie definitivă va fi luată la următorul termen al procesului, de către viitorul judecător care va prelua dosarul.

Valeriu Terceanu se va retrage din activitate începând cu data de 3 septembrie, iar următorul proces în dosarul Colectiv are termen pe 10 septembrie.

Reprezentanții victimelor din incendiul Colectiv au acuzat de nenumărate ori tergiversarea dosarului, iar Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv, nu crede că se va mai întâmpla ceva în proces până la sfârșitul anului.

„Cererea judecătorului de a ieși la pensie este una firească, în condițiile în care li s-a pus la dispoziție ca în cazul în care ies la pensie (judecătorii – n.red.) să iasă în condiții foarte avantajoase. Ce mi se pare ANORMAL este fapul că există pericolul ca acest dosar să se reia de la zero,” a declarat pentru Mediafax Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 și părintele unui tânăr decedat după incendiul de la Colectiv. „Iar aici avem o mare problemă, pentru că mai sunt trei luni și se fac trei ani de la această tragedie, iar procesul stă pe loc. Am stat doi ani și jumătate ca să înceapă procesul, care are două înfățișări pe fond, iar acum a apărut această lovitură, mai ales că în septembrie trebuia să fie următoarea înfățișare. Aștept să văd ce răspuns dă CSM.” 

Președintele Asociației Colectiv este de părere ce se dorește tergiversarea procesului.

„Din punctul meu de vedere, s-a dorit mereu întârzierea acestui dosar și se dorește în continuare. De doi ani de zile avem o plângere penală cu privire la ce s-a întâmplat DUPĂ incendiu, cu problemele din spitale, iar aici ancheta merge extrem de greu. De ce trebuia să ne batem cu pumnii în piept că putem face față în țară în ceea ce privește răniții?”, conchide Iancu.

Judecătorul Valeriu Mihail Terceanu de la Tribunalului București este soțul judecătoarei Geanina Terceanu, condamnată la 7 ani de închisoare pentru că a luat 220.000 de euro mită de la frații Becali și de la Cristi Borcea, pentru a-i achita în dosarul Tranfserurilor din fotbal. El este originar din Rucăr și, până la Revoluție, a fost jurist la uzinele ARO. În 1996, a fost numit judecător la Judecătoria Sectorului 6 București, de unde a fost promovat ulterior la tribunal. 

Odată ce solicitarea de pensionare a fost admisă de plenul CSM, potrivit normelor în vigoare, procesul ar trebui RELUAT DE LA ZERO. Reprezentanții victimelor din incendiul Colectiv au acuzat de nenumărate ori tergiversarea dosarului.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au trimis în judecată dosarul Colectiv pe 28 aprilie 2016. Un număr de 139 de persoane, 11 unități spitalicești și 5 instituții s-au constituit părți civile în acest dosar.

Dosarul a avut pe rolul Tribunalului București aproape 20 de termene, iar următoarea înfățișare este stabilită pentru 10 septembrie. În urma tragediei de la Colectiv au murit 64 de persoane, iar alte 146 au fost rănite.

Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea și Costin Mincu, sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse și asupra reprezentanților firmei care au livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks.

În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului București au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanțe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetați doi angajați ai ISU, Antonina Radu și George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În același dosar, este judecat și fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, în timp ce patronii Cristian Niță și Daniela Niță sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane și vătămare corporală din culpă, în formă agravantă.