Procurori: Hexi Pharma a vândut dezinfectanți diluați de 51 de milioane de lei în ultimii ani

Publicat: 24 05. 2016, 16:56

Procurorii Parchetului General care anchetează firma Hexi Pharma au stabilit că în perioada 2014-2016, firma respectivă a încheiat 152 de contracte cu unități medicale din România, cărora le-a vândut dezinfectanți la care s-au constatat nerespectări ale concentrației substanțelor active.

Valoarea acestor contracte se ridică la 51 de milioane de lei (peste 11 milioane de euro).

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a declarat că marți, procurorii care fac ancheta în dosarul privind dezinfectanții diluați vor stabili care este prejudiciul în cauză, precizând că suma se poate schimba pe parcursul zilelor următoare.

„Azi vom avea un prejudiciu. Ar putea să se identifice noi prejudicii în zilele următoare”, a declarat Augustin Lazăr la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, referindu-se la dosarul privind zădărnicirea combaterii bolilor, în care se fac investigații privind dezinfectanții diluați.

În ceea ce privește dosarul de ucidere din culpă, privind accidentul în urma căruia Dan Condrea ar fi decedat, procurorul General al României a precizat că se vor administra în continuare probe.

„În asemenea cazuri se efectuează expertize criminalistice, genetice, se realizează percheziții informatice în mediile de stocare ridicate de la fața locului. Vor fi audiate și reaudiate toate persoanele de câte ori este necesar pentru a se clarifica toate aspectele”, a precizat Augustin Lazăr.

Marți, medicii legiști au făcut autopsia iar partenera de viață a patronului Hexi Pharma, Uliana Ochinciuc, a recunoscut cadavrul ca fiind al lui Dan Condrea, au declarat surse din cadrul Serviciului Medical Ilfov pentru MEDIAFAX. Potrivit sursei citate, au fost aduse la serviciul de medicină legală și probe din locuința lui Dan Condrea pentru a fi făcute testele ADN.

Autopsia în cazul Dan Condrea a continuat marți, medicii eliminând, în urma unei analize amănunțite la inimă, ipoteza unui infarct la volan sau a unui accident vascular cerebral. Potrivit unor surse medicale, cordul era normal, iar moartea a fost cauzată de impactul violent. „Cauza decesului sunt leziunile traumatice grave. Cordul nu are nimic, este unul normal. Nu se pune problema că ar fi făcut infarct sau accident vascular”, au afirmat sursele citate.

Potrivit unor surse judiciare, Dan Condrea conducea cu o viteză ridicată înainte de a se produce accidentul, urmând ca în urma unei expertize să se stabilească exact ce viteză a avut. De asemenea, s-au solicitat imagini de pe camerele de supraveghere din zonă, înregistrarea apelului la 112, unul dintre cei doi martori oculari fiind cel care a anunțat accidentul. Anchetatorii vor verifica daca omul de afaceri a lăsat un testament, au precizat aceleași surse.