Procurorii au finalizat ancheta accidentului din Muntenegru. Singurul vinovat este șoferul

Publicat: 18 02. 2014, 15:15
Actualizat: 10 07. 2016, 13:37

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările în dosarul privind accidentul din 23 iunie 2013, când un autocar românesc s-a prăbușit într-o prăpastie din Muntenegru, iar 19 persoane și-au pierdut viața, alte 29 fiind rănite. Singurul vinovat pentru accident este șoferul autocarului, Gheorghe Ciobanu, care și-a pierdut și el viața.

„Accidentul rutier s-a produs ca urmare a neglijenței în trafic a șoferului autocarului, care se deplasa pe drumul principal dinspre Kolasin în direcția Podgorica cu o viteză de 80 km/h, mult mai mare decât cea permisă pe acel sector de drum, neadaptând viteza de deplasare a autocarului la limitele impuse prin semnele de circulație, la banda marcată pe șosea, la starea suprafeței acesteia, șoseaua fiind umedă și alunecoasă. Aceste împrejurări au condus la destabilizarea intensă a autocarului, la pierderea echilibrului și răsturnarea lui, urmată de coliziunea cu trotuarul podului și gardul metalic al acestuia și, ulterior, căderea în prăpastia care duce la râul Moraca”, arată procurorii, într-un comunicat de presă.

Șoferul Gheorghe Ciobanu și-a pierdut și el viața în accident, alături de alte 18 persoane. Moartea a fost violentă, craniul acestuia fiind zdrobit, conform procesului verbal de autopsie emis de autoritățile din Podgorica. Șoferul nu consumase băuturi alcoolice.

Autoritățile muntenegrene nu au deschis dosar penal, pentru că șoferul și-a pierdut viața în accident, mai arată procurorii români, care au procedat la fel în acest caz, constatând că nu există temei pentru a deschide o anchetă pentru ucidere din culpă în formă calificată.

„Totodată, din probatoriul administrat în cauză, respectiv procesul-verbal de cercetare din data de 12.12.2012 al Inspectoratului Teritorial de Muncă s-a stabilit faptul că, întrucât cauza producerii accidentului de circulație din data de 23.06.2013 a fost nerespectarea de către numitul Ciobanu George a vitezei maxime permise pe porțiunea respectivă de drum, în condițiile unui carosabil umed, au fost încălcate prevederile art.22 din Legea securității și sănătății în muncă nr.319/2006”, mai arată procurorii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a încadrat evenimentul la accident de muncă colectiv de circulație, declarându-se că șoferii Ciobanu George și M.M. au suferit un accident de muncă mortal, iar M.D. a fost victima unui accident de muncă cu incapacitate temporară de muncă.

Dosarul penal deschis pe numele firmei Gregory Tour, angajatorul șoferului, a fost clasat.

„Din verificările efectuate s-a constatat faptul că șoferul autocarului implicat în accident, Ciobanu George avea un aviz medical din data de 23.10.2012, dar și un aviz psihologic din data de 2.10.2012, documente medicale aflate la angajatorul S.C. „A.E.” S.R.L.”, mai spun procurorii.