Procurorii au închis dosarul de ultraj în cazul părintelui unei eleve de la Liceul „Bolintineanu”

Publicat: 22 10. 2013, 16:02
Actualizat: 10 12. 2013, 14:17

Bărbatul vizat în dosarul de ultraj deschis după incidentele din 5 iulie, când la Liceul „Bolintineanu” din Capitală au venit polițiști cu autobuze pentru a-i duce pe elevi la audieri, nu va fi urmărit penal, procurorii stabilind că acesta nu a comis o infracțiune, potrivit unor surse din Poliție.

Dosarul privind fapte de ultraj a fost deschis din oficiu, Cristian Popescu, tatăl unei eleve de Liceul „Dimitrie Bolintineanu” care a susținut examenul de bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie, fiind ulterior citat să dea declarații la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5.

Cristian Popescu a fost acuzat că în 5 iulie, când a fost susținută ultima probă a examenului, ar fi agresat trei dintre polițiștii care veniseră la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” să îi ducă pe elevi la audieri, în dosarul privind fraude la bacalaureat.

Bărbatul a fost surprins de camerele de filmare ale televiziunilor în timp ce încerca să împiedice mai mulți polițiști să se apropie de elevi, fiind vorba despre adjunctul Secției 19, șeful Biroului de ordine publică și un agent din cadrul aceleiași unități de poliție.

În 10 octombrie, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 5 au decis că fapta comisă de Cristian Popescu nu a fost îndeajuns de gravă pentru a constitui pericol social și au dispus neînceperea urmăririi penale pe numele acestuia.

Procurorii Parchetului Tribunalului București și polițiștii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen.

În cadrul anchetei, polițiștii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru a duce peste o sută de elevi la audieri, după susținerea ultimei probe a bacalaureatului.

În fața intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinți care își așteptau copiii. Unii dintre părinți, nemulțumiți că polițiștii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul și a-i duce la audieri, i-au huiduit și au reclamat că aceștia fac un abuz.

Anchetatorii au renunțat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București Bogdan Staicu declara că au fost emise citații, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susținut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceștia nu se prezentau la audieri în urma citării.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara atunci că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliția a lucrat foarte corect”.

Ulterior, Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe a spus că părintele unui elev de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” este cercetat pentru ultraj în urma incidentelor din 5 iulie.

Stroe a admis că unii polițiști care s-au aflat în 5 iulie în afara liceului au comis un abuz. „Este evident că au greșit”, a spus ministrul, care a ținut să sublinieze, pe de altă parte, că nu are nimic de reproșat polițiștilor judiciariști care au acționat în interiorul unității de învățământ, pentru punerea în executare a dispozițiilor procurorilor.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcție în 1 iulie, a fost arestată preventiv o zi mai târziu, de Tribunalul București. Ulterior, Costica Vărzaru a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență și instigare la tentativă la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Vărzaru a fost eliberată din arest în 10 septembrie, în urma unei decizii a Curții de Apel București, care a dispus ca aceasta să fie judecată în libertate.