Procurorii cer închisoare cu suspendare în cazul fostului membru CSM Toni Neacșu, trimis în judecată pentru corupție

Publicat: 09 04. 2014, 14:42
Actualizat: 04 02. 2019, 08:05

Instanța supremă a ascultat miercuri pledoariile finale în dosarul de corupție al fostului judecător Toni Neacșu, trimis în judecată, în 25 aprilie 2013, fiind acuzat că a încasat nejustificat de la CSM salariu și diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu.

Procurorul DNA a cerut închisoare cu suspendare pentru Neacșu, iar apărarea a cerut achitarea fostului magistrat.

Procurorul DNA a arătat că faptele prezentate în actul de inculpare sunt probate și că probele aduse de anchetatori dovedesc vinovăția lui Neacșu. În acest context, procurorul a arătat că se impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea în cazul lui Neacșu, dar că executarea acesteia poate fi suspendată raportat la profilul persoanei.

Apărarea lui Neacșu a susținut, la rândul său, că fapta de care este acuzat magistratul de anchetatorii DNA nu se regăsește în lege. Astfel, avocatul lui Neacșu a arătat că clientul său avea calitate de demnitar și că, potrivit prevederilor, legale, acesta nu avea program fix de muncă, precum funcționarii publici, ci un program de 24 de ore din 24, la fel ca un parlamentar.

Potrivit avocatului, Neacșu nu a făcut deconturi, ci a cerut doar „indemnizația aferentă lunii” în raport de necesitățile sale pentru serviciu.

Instanța supremă a rămas în pronunțare în acest caz și va lua o decizie în 25 aprilie.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Neacșu, judecător la Tribunalul Vrancea, pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, participație improprie la uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Neacșu a fost suspendat din CSM, iar ulterior, în 10 decembrie 2013, consiliul a luat act de cererea sa de demisie din magistratură.