Procurorii, decizie de ultimă oră în cazul copilului care a MURIT după ce a mâncat o shaorma

Publicat: 19 05. 2018, 17:10

„În data de 16.05.2018, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a fost sesizat cu privire la faptul că, în ziua de 15.05.2018, la ora 17.20, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” s-a produs decesul unui minor în vârstă de 3 ani, ca urmare a unui stop cardiac, existând suspiciunea unei intoxicații cu o substanță necunoscută, motiv pentru care cazul a fost considerat unul medico-legal”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

În acest caz, procurorii au cerut efectuarea autopsiei medico-legale de către Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.

„Totodată, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize toxicologice cu privire la mai multe probe (aspirat gastric, sânge, urină) puse la dispoziție de unitatea spitalicească, ridicate de la persoana decedată, respectiv de la părinți. Autopsia a fost realizată în data de 17.05.2018, urmând ca după efectuarea analizelor toxicologice să fie stabilită cauza decesului’, se mai arată în comunicatul instituției.

În ceea ce privește starea părinților, Parchetul face precizarea că aceștia au fost diagnosticați cu „toxiinfecție alimentară”, la momentul actual starea lor de sănătate fiind ameliorată.

Au fost sesizate și alte instituții publice cu atribuții în ceea ce privește controlul calității produselor alimentare.

Un băiețel de trei ani și jumătate a decedat, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, după ce a consumat o shaorma împreună cu părinții sai.

„Decesul a fost cauzat de o bacterie numită salmonela care provoacă salmoneloză, o boală destul de gravă și în unele situații se lasă cu deces, în special la copii, de aceea le-aș sugera părinților să evite cu cât pot cu putință să le ofere copiilor alimente pregătite în fast food. Salmonela se transmite prin intermediul ouălor de rață și a preparatelor alimentare realizate cu materii prime crude sau se poate transmite și prin intermediul mâinilor murdare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului (APC), Costel Stanciu.

Acesta a explicat că instituțiile statului nu își fac datoria în ceea ce privește controalele pe care ar trebui să le efectueze în cazul unităților de tip fast-food.