Procurorul general al României, interviu în „El Pais”. Tiberiu Nițu a vorbit despre „CORUPȚIA GENERALIZATĂ, care afectează toate nivelurile sociale”

Publicat: 05 11. 2015, 16:22
Actualizat: 02 11. 2016, 22:38

Întrebat care sunt sectoarele cele mai afectate de corupție și unde se înregistrează cele mai multe cazuri de corupție, Tiberiu Nițu a spus că primul loc în acest clasament este ocupat de administrația publică, în special în ceea ce privește numirile în post din rațiuni de influență politică (parlamentari, miniștri, primari, alți oficiali locali). „De asemenea sectorul educației, cel medical sau cel al poliției sunt afectate. În primele opt luni ale anului, de exemplu, am avut 50 de profesori, 22 de medici și 41 de polițiști acuzați de delicte legate de corupție”, a spus Nițu.

Procurorul general al României a dat drept exemplu un dosar deschis care îi vizează pe medicii care cer bani pentru emiterea de certificate de handicap, documente care asigură dreptul la o pensie, de exemplu.

„Din august până în prezent, au fost soluționate 1.469 de cazuri legate de corupție, iar 203 dintre acestea s-a dat o sentință, dublul față de anul 2014”, a precizat Procurorul României, spunând că, în general, este vorba despre pedepse care nu implică privarea de libertate.

În ceea ce privește gradul de conștientizare al cetățenilor privind fenomenul corupției, procurorul României a apreciat că aceștia își dau seama din ce în ce mai mult de faptul că ei sunt cei direct afectați de acest aspect și că nu putem lăsa ca acest lucru să continue în această manieră. „Încrederea lor este din ce în ce mai mare, cum este și atitudinea lor proactivă în ceea ce privește urmărirea în justiție pentru aceste delicte”, a declarat Tiberiu Nițu.

Drept răspuns la afirmația elaborată de El Pais, potrivit căreia „sunt mulți cetățeni care atribuie gravitatea tragediei din clubul care a ars în București unui caz de corupție”, Tiberiu Nițu a declarat: „Procurorii investighează tot felul de ipoteze. Pe de o parte trebuie să elucidăm cauzele care au provocat incendiul, modul în care acesta s-a propagat, cauzele decesului victimelor, precum și răspunderile persoanelor asupra evenimentului. Ancheta analizează modul în care firma care deținea localul/spațiul a gestionat relațiile economice cu firma care a organizat evenimentul, cu societatea furnizoare de material pirotehnic, și, în ultimul rând, modul în care s-a acordat autorizația pentru ca acest tip de activități să se desfășoare în local”.

Întrebat dacă corupția din România este o problemă istorică, Tiberiu Nițu a spus că „nu se poate vorbi de un fenomen istoric, ci de o societate care a trăit timp de 50 de ani sub comunism, iar această situație a generat modificări în educația civică a tuturor cetățenilor”. El a adăugat că acest fenomen „a schimbat scala valorilor sociale, în condițiile în care valorile morale și dezvoltarea unei conștiințe civice nu se aflau în prim plan”. Nițu a mai spus că „un alt factor important pentru dezvoltarea (corupției) l-a reprezentat nivelul de trai, foarte scăzut, și dorința multora de a se îmbogăți rapid și prin orice mijloace” și că „în paralel, statul nu avea instituțiile și nici instrumentele necesare pentru a controla și a combate această situație”.