Procurorul general, despre demersul Ministerului Justiției: Au subestimat IQ-ul românilor și al presei de investigații

Publicat: 19 01. 2017, 18:35
Actualizat: 19 01. 2017, 22:10

„Ca magistrat, eu nu pot spune că aceste acte normative au fost date în considerarea interesului lui X sau Y dintre persoanele inculpate sau condamnate. Însă observ cu satisfacție că presa de investigații, care poate vorbi despre aceste lucruri, a reușit din două mișcări să clarifice problema. Cei care au inițiat acest montaj, cu un paravan în fața unui interes ocult, au subestimat IQ-ul românilor și al presei de investigații, care imediat au arătat adevăratele interese”, a declarat Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Ziare.com.

Întrebat cum vedea posibila dezincriminare a unor infracțiuni, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că „s-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicație” și că la abuzul în serviciu ar fi „total exagerat”.

În plus, Lazăr spune că instituția Ministerului Public nu susține acte de clemență ca grațierea și amnistia și că nu au fost consultați de Ministerul Justiției, până miercuri, cu privire la astfel de proiecte. Mai mult, Lazăr a motivat că pentru proiectul grațierii nu există o justificare rațională, în afară de vreun „interes care să fie ocult”.

„S-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicație. Punct.(…) Lucrurile sunt foarte clare și nu aș dori să le analizez mai profund pentru că sunt foarte clare, la nivelul inteligenței publice medii, nu ar trebui ca un magistrat al Ministerului Public să stăruie.(…) Nu avem nevoie să facem o inginerie juridică pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale, lucrurile sunt clare pentru cine citește textul. La fel și cu alte fapte. Ar fi total exagerat, spre exemplu la abuzul în serviciu, să se facă o incriminare astfel încât să se ajungă ca o bună parte dintre cauzele DNA-ului să rămână în aer. Ar însemna că noi nu știm ce vrem, că voința statului român întâi de a incrimina și de a efectua anumite procese timp îndelungat, de a instrumenta anumite cauze nu e foarte clară. Eu zic însă că voința legiuitorului a fost foarte clară atunci când a incriminat aceea faptă. (…) Justiția este ceva foarte serios și eu vreau să mă asigur că nu se gândește să facă altceva decât să îți îndeplinească atribuțiile de serviciu.(…) „, a spus Augustin Lazăr, miercuri, la sediul CSM.