Procurorul general Nițu: Ancheta îm cazul incendiului din Colectiv este pentru omor calificat. Pedeapsa este mare

Publicat: 31 10. 2015, 21:59
Actualizat: 01 11. 2015, 12:02

Tiberiu Nițu a mai spus că vor fi alocate toate resursele necesare și a transmis condoleanțe familiilor victimelor.

Într-o declarație ulterioară făcută tot la fața locului, Nițu a spus că înăuntru imaginea este „dezolantă, că totul este carbonizat, negru și plin de funingine”, adăugând însă că procurorii Parchetului instanței supreme, care au preluat ancheta în acest caz, sunt pregătiți să ridice toate probele necesare din interiorul clubului.

„Pot fi prelevate probe, specialiștii criminaliști sunt pregătiți și știu să ridice probe și în astfel de situații. (…) Vorbim despre o începere de urmărire penală cu privire la faptă. În momentul în care se va putea dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la o persoană se vor stabili toate elementele, inclusiv poziția subiectivă a acelor persoane cu privire la care se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale și se va stabili forma de vinovăție. Nu vreau să spun de pe acum că va fi cineva acuzat de omor calificat sau ucidere din culpă”, a mai spus Nițu.

Pe de altă parte, un procuror care îl însoțea pe Tiberiu Nițu a spus că „s-au făcut cercetările în spațiile exterioare incintei, de unde au fost ridicate mai multe bunuri și multe alte mijloace materiale de probă care urmează să fie evaluate din punct de vedere al probatoriului”.

„A fost ridicată unitatea de stocare a imaginilor de pe camerele de supraveghere. Urmează să fie evaluată, iar dacă acele imagini sunt, fără îndoială vor fi folosite în anchetă”, a precizat procurorul.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, la data de 31 octombrie 2015, preluarea de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, a cauzei privind incendiul produs în Clubul Colectiv din Municipiul București, soldat cu decesul mai multor persoane și vătămarea corporală a altora.

„Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia și constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorități, fiind necesară și alocarea de resurse logistice suplimentare”, se arată în comunicat.

O echipă de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică – Biroul de criminalistică participă, împreună cu efective de polițiști de la I.G.P.R – D.I.C. și Serviciul Omoruri din D.G.P.M.B., la cercetarea la fața locului.

Din primele verificări și acte efectuate a reieșit că, în seara de 30 octombrie 2015, în timpul desfășurării unui concert de muzică rock, s-a produs un incendiu într-un imobil din strada Tăbăcarilor nr. 7, Sectorul 4, având ca urmare decesul mai multor persoane și vătămarea corporală a altora, se mai arată în comunicatul citat.