Procurorul general : Rechizitoriul în dosarului Revoluției va fi prezentat public în câteva zile

Publicat: 15 04. 2019, 20:14

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a afirmat, luni, la Timișoara, în timpul unei dezbateri privind independența justiției, că în câteva zile rechizitoriul în dosarul Revoluției va fi făcut public, după ce datele personale vor fi anonimizate.

„În câteva zile sperăm că rechizitoriul va putea fi anonimizat conform standardelor directivei europene în materie de date personale. Sunt niște interdicții, nu putem da date personale ale unor persoane și niște detalii care intră sub regimul acestei directive. Dar de îndată ce vor fi anonimizate datele și se va clarifica acest aspect, rechizitoriul, fiind de foarte mare interes public, va fi prezentat public pentru a se vedea cum au decurs evenimentele de la declanșarea lor și până la consumarea lor. Cert este că au fost multe sute de victime, dacă rețin 862 de morți după 22 decembrie, circa 2.000 de răniți, ceea ce este absolut impresionant și impunea un efort major pentru a da explicații acestor evenimente tragice în care au murit foarte mulți oameni și au fost răniți foarte mulți. Personal m-au impresionat cei care veneau, victimele, aparținătorii lor care veneau în audiență la Parchetul General să ne arate lucruri care au rămas de la copiii lor sau cei care veneau răniți și arătau în ce situație au ajuns”, a precizat Augustin Lazăr.

Procurorul general al României a ținut să-i felicite pe procurorii care au lucrat la dosarul Revoluției și l-au finalizat, în condițiile în care acesta „trena” de 30 de ani.

„Felicitări colegilor care au reușit (…) și nu într-un context fericit, ci într-un context care a dat de lucru și această echipă a trebuit să se regenereze pe parcurs pentru că mereu ieșea câte un act normativ că un procuror nu mai poate lucra în secția parchetelor militare pentru că nu are gradul sau vechimea. Mereu apărea un act normativ prin care erau încurajați unii să meargă la pensie, pentru că au anumită vârstă și au praful vechi pe ei, să rămână cei care nu știau despre dosar, era un alt efort de actualizare. Și așa, într-un context foarte animat, foarte dificil și emoțional cum s-a creat în România este cu atât mai remarcabil că au avut puterea de a se concentra și de a soluționa un dosar care trena de 30 de ani cu o soluție temeinică și legală”, a adăugat Augustin Lazăr.

Procurorul general a participat, vineri, la o masă rotundă despre independența justiției, la Timișoara. De asemenea, Societatea Timișoara i-a acordat premiul „Speranța” pe anul 2018, la începutul dezbaterii.

Procurorii Secției militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus au fost puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, a anunțat procurorul general Augustin Lazăr, în urmă cu o săptămână.