Procurorul Lucian Papici cere CSM să-i apere reputația: „Premierul Ponta a lăsat impresia că hotărăște asupra menținerii sau nu în funcția de conducere a unui procuror”

Publicat: 03 10. 2013, 14:59
Actualizat: 03 05. 2015, 02:46

Procurorul Lucian Papici, cel care a fost revocat de procurorul general Tiberiu Nițu după ce a finalizat dosarul lui Liviu Dragnea, a cerut CSM să-i apere reputația. Procurorul DNA a făcut acestă solicitare după ce premierul Ponta a explicat că a fost revocat  de la șefia secției I a DNA pe motiv că a făcut dosare politice și pentru că este un procuror băsist.

În cererea adresată CSM, procurorul Lucian Papici spune că afirmațiile premierului Ponta îi afectează reputația profesională. „Solicit Consiliului Superior al Magistraturii analizarea și dispunerea măsurilor legale, ținând seama de faptul că, prin afirmațiile făcute onoarea și reputația profesională au fost grav afectate, se creează un potențial de asociere a  magistraților, ca reprezentanți ai instituțiilor statului, cu  mediul politic. Modul tendențios, precum și aprecierile personale și judecățile de valoare îmi afectează imaginea publică”, a precizat Lucian Papici în cererea depusă la CSM

La câteva ore după ce a fost revocat din funcție de procurorul Tiberiu Nițu, procurorul Papici a fost atacat în direct la RTV de premierul Ponta. „Nu știu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Și lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ținem pe toți la nesfârșit? Că moare țara fără ei, să mai facă și ei un dosar. Că șefi din ăștia puși de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el… Stă și el procuror simplu, că nu s-a născut șef. S-a terminat și dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa și la revedere. De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susțin că Daniel Moraru, cu Papici și cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii și i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliție politică. Am spus-o și o spun mereu. Să se supere Macovei și mama lui Macovei”, a spus Ponta la România TV. Acestea sunt și motivele pentru care Papici a solicitat apărarea reputației la CSM.

În cererea adresată CSM procurorul arată prin afirmațiile sale premierul Ponta a creeat impresia că poate dispune după cum vrea de procurorii DNA, că poate demite sau numi procurorii deși nu are nici un fel de atribuții legale în acest sens. „Pe lângă aceasta, unele afirmații din cadrul aceleiași emisiuni cuprind exprimări De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii?”, de natură a aduce grave atingeri independența magistratului. Prin afirmația făcută, în mod evident se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, deși nu are atribuții legale, este în realitate cel care hotărăște asupra menținerii sau nu în funcția de conducere a unui procuror„, a mai menționat procurorul Lucian Papici.

Acuzația lui Ponta demontată de Comisia Europeană

În toate rapoartele Comisiei Europene, DNA a fost lăudată. Niciunul dintre rapoartele comisiei nu reține că DNA a făcut dosare la comandă politică. Mai mult CE a constat că DNA a investigat politicieni din toate partidele importante. „DNA a continuat să cerceteze și să aducă în fața instanței cu succes dosare de corupție. Numărul condamnărilor definitive pronunțate pe baza dosarelor instrumentate de DNA s-a dublat în 2012, în comparație cu anul precedent. Acestea au vizat politicieni din toate partidele importante”, se arată în raportul pe justiție al CE