Procurorul șef DIICOT, despre auditul Ministerului Justiției: Să-l întrebați în ce va consta și noi, bucuroși, le ducem toate

Publicat: 04 04. 2017, 15:05

This browser does not support the video element.

„Cred că ar trebui întâi să înțelegem termenul, să îl întrebați pe domnul ministru al Justiției în ce va consta și noi, bucuroși le ducem toate”, a spus procurorul șef DIICOT Daniel Horodniceanu, întrebat fiind despre auditul extern pe care îl va efectua Ministerul Justiției.

„E firesc ca Ministerul Public să fie tratat ca un tot unitar, pe de altă parte, DIICOT nu a constituit până acum nici obiect al Mecanismului de Cooperare și Verificare și nici mecanism de verificare făcut de domnul ministrul al Justiției în perioada anterioară, dar dacă dumnealui dorește să analizeze întreaga avctivitate a Ministerului Public, sigur că Ministerul Public înglobează și DIICOT-ul”, a mai spus Horodniceanu. Procurorul șef al DIICOT a declarat și că până în prezent nu a avut discuții cu ministrul Justiției pe marginea acestui subiect.

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat că va începe un audit la toate marile unități de parchet, DNA, DIICOT și Parchetul General, pentru a se face verificări privind managementul instituțiilor.

„Eu am făcut acea evaluare, pe care articolul 132 din Constituție mi-o permitea, că si eu consideram că e un derapaj, dar nu am uitat că legea 303 permite evaluarea procurorilor pe fond și voi dispune un audit extern care să verifice nu DNA și Parchetul General, ci și DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 procurori, funcționează în structurile de bază. Atunci ar fi nedrept să te duci la unii și să-i ocolești pe alții. Într-un timp pe care nu l-am stabilit voi dispune un autit extern la DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DIICOT. (..) Evaluarea care îi revine în competență ministrului Justiției nu a fost una superficială ci de raportare a Ministerului Public la limitele competențelor constituționale. O evaluare corectă presupune ambele proceduri, de raportare la Constituție si de evaluare a managementului”, a declarat ministrul Toader la Antena 3.

Ministrul Justiției a dat exemple de arii din activitatea celor trei Parchete care vor fi verificate, făcând trimitere la timpul de soluționare a unui dosar, numărul de inculpați, de arestați, de achitări și de condamnări la CEDO.