PROGNOZA METEO, 26 iunie 2020. Nu scăpăm de averse, descărcări electrice și vijelii

Publicat: 25 06. 2020, 17:50
Actualizat: 25 06. 2020, 18:01
FOTO ilustrativ: Mediafax Foto - Mihai Dăscălescu

Potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie  (ANM) de vineri, 26 iunie, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate din a doua parte a zilei, când vor fi averse, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină, în vest și nord-vest, local la munte și pe suprafețe mai mici în restul ţării, cu o probabilitate mai mare în centru și în sud-vest.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 31 de grade Celsius, iar cele minime între 11 și 21 de grade Celsius, ușor mai coborâte în depresiuni, potrivit stirimeteo.com.

Nicio zi fără Cod Portocaliu! ANM a transmis o nouă avertizare de ploi torențiale

Meteorologii au emis Cod portocaliu de ploi torenţiale, cu cantităţi însemnate de apă, vijelii, descărcări electrice şi grindină, valabil până joi seară, la munte şi local în Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureş şi în sudul Moldovei.

Totodată, în restul ţării, cu excepţia judeţelor Timiş, Mehedinţi, Dolj, parţial Constanţa şi Tulcea, este Cod galben de instabilitate atmosferică până în cursul nopţii.

Meteorologii avertizează: Nu scăpăm de ploi/ Va fi o vară a extremelor: De la inundații, la secetă și caniculă

România s-a confruntat, în iunie, cu cele mai puternice „ruperi de nori” din ultimii 60 de ani, iar lunile de vară care urmează ne vor rezerva noi surprize neplăcute din punct de vedere meteorologic.

După inundațiile cumplite de luna aceasta, ne-am putea confrunta cu secetă și caniculă, iar variațiile meteorologice ne vor lua pe neașteptate.

„Această vară, cum am anticipat, va fi o vară a extremelor meteorologice, de la perioade mai călduroase, perioade lungi fără precipitații, cu secetă, iată, este a doua lună consecutiv în care înregistrăm cantități abundente de precipitații în aproape toată țara. Vorbim de o cantitate la acest moment de 115 litri pe metru pătrat la nivel național”, a spus șefa Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, la Digi24

„Având în vedere ce urmează până la sfârșitul acestei luni, putem să anticipăm că luna iunie poate fi printre cele mai ploioase luni iunie din 1961 și până în prezent, posibil în top 5, luând în considerare cantitatea din 2001 a lunii iunie, cu 129 l/mp”, a adăugat meteorologul.