Program guvernare USL: În 2016, în fiecare comună va fi cel puțin o școală la standarde europene

Publicat: 20 12. 2012, 19:56
Actualizat: 28 09. 2018, 17:13
Guvernul USL vrea ca, până la sfârșitul lui 2016, în fiecare comună să existe cel puțin o școală la standarde europene, dotată cu mijloace didactice modern și microbuze, un alt obiectiv fiind amenajarea de campusuri cu internat, cantină, ateliere, burse, îmbrăcăminte și rechizite școlare.

Programul de guvernare al USL prevede, în proiectul „Șanse egale de acces la educație pentru fiecare copil din România”, finalizarea până la sfârșitul lui 2016 a programului de campusuri școlare adaptate nevoilor educaționale specifice zonei, cu internat, cantină, ateliere, burse, îmbrăcăminte, rechizite școlare, scrie Mediafax.ro.

În proiect este prevăzută și finalizarea programului de investiții în infrastructura școlară până în 2016. „În fiecare comună va exista cel puțin o școală la standarde europene, dotată cu mijloace didactice moderne și microbuze școlare”, se mai arată în programul cabinetului Ponta II.

Tot până la sfârșitul lui 2016, noul guvern își propune realizarea a 50.000 de noi locuri în grădinițe și creșe.

Programul de guvernare al USL mai prevede, pentru învățământ, stimularea parteneriatului public-privat dintre sistemul educațional și mediul economic, având ca principal obiectiv atragerea fondurilor europene, cu scopul creșterii ratei de absorbție a absolvenților pe piața muncii. Dezideratul USL, se subliniază în program, este „O profesie pentru fiecare tânăr”.

Noul guvern mai dorește revigorarea și extinderea cursului de limbă, cultură și civilizație românească în Europa, respectiv în Italia, Spania, Franța, Portugalia și Cipru, și în perspectivă în cât mai multe alte state UE, pentru elevii de cetățenie română care învață în școlile publice din statele menționate. Totodată, se urmărește atragerea tinerilor români, plecați în străinătate, în universitățile din România, creșterea numărului de burse pentru copiii din Moldova și copiii etnici români din statele vecine, cât și adoptarea de soluții programatice pentru reîntregirea familiilor în care părinții lucrează în străinătate.