Proiect: Clădirile organizațiilor care se ocupă de minoritățile istorice românești, scutite de impozit

Publicat: 11 02. 2018, 11:38

„În baza Codului fiscal, pe lista de scutiri de la plata impozitului pe clădiri, sunt incluse clădirile aflate în proprietatea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, cu statut de utilitate publică, precum și cele închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosință de acestea de la o instituție sau o autoritate publică. Conform Constituției, statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării și acționează pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase. În Româna există organizații care acționează în acest scop în mod complementar autorităților administrației publice, pe care statul este obligat să le sprijine prin măsuri concrete”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorul consideră că o astfel de măsură constă în introducerea egalității de tratament fiscal între organizațiile aparținând minorităților etnice din România și organizațiile care au ca scop păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorităților istorice românești înrudite din afara granițelor țării.

În acest sens, deputatul PMP susține că una dintre cele mai vechi organizații este Societatea de Cultură Macedo-Română, cu un sediu istoric, care a fost demolat în 1980 și că pentru aceste fapte nu s-au acordat despăgubiri nici până astăzi.

„În acest sens, exonerarea acestor organizații de la obligația plății impozitului pe clădiri ar constitui în plus o facilitate cu valoare de reparație morală. Prin urmare, propunem amendarea Codului fiscal, și anume completarea listei de scutiri de la impozitul pe clădiri cu clădirile aflate în proprietatea organizațiilor care au ca scop păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorităților istorice românești înrudite din afara granițelor țării, cu statut de utiliate publică, precum și clădirile închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosință de acestea de la o instituție publică”, precizează Codreanu.

Potrivit textului legislativ, vor fi scutite de impozit clădirile aflate în proprietatea organizațiilor care au ca scop păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorităților istorice românești înrudite din afara granițelor țării, cu statut de utilitate publică, precum și clădirile închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosință de acestea de la o instituție sau o autoritate publică, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice.

Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, și este susținută de deputați PSD, ALDE și PNL.