Proiectul pentru România lansat de Prințul Charles. Ce se va întâmpla la finalul a 10 luni

Publicat: 08 08. 2017, 13:12
Actualizat: 08 08. 2017, 16:37

„Intenționăm să discutăm cu câteva sute de producători din aceste regiuni ca să vedem ce produse naturale fac, în ce cantitate și la ce calitate, cum le vând și cu câți bani rămân în buzunar. La finalul acestei călătorii vom nominaliza cinci produse de calitate superioară (cu ajutorul unor experți în calitatea mâncării din România, Italia și Marea Britanie), produse ce pot vorbi frumos despre potențialul agriculturii românești. Acest studiu însă ne va arăta și dificultățile de zi cu zi ale fermierilor și producătorilor și sperăm că pe baza a ceea vom afla să gândim programe ulterioare specifice de susținere a lor”, se arată pe pagina de Facebook a fundației.

Produsele ce sunt obiectul acestui sondaj sunt: brânzeturi, produse din carne, miere, uleiuri, ciuperci, legume și fructe (inclusiv dulceturi, conserve).

Studiul sondaj din fiecare regiune se va încheia cu un curs de gătit care, pe de-o parte, să îmbunătățească priceperea unor bucătari începători și, pe de altă parte, să introducă aceste produse în meniul afacerilor din zonă sub forma unor rețete care folosesc ingrediente locale cu fler și imaginație pentru a crea o experiență pentru degustători.

Prințul Charles s-a aflat, pe 31 mai, satul Viscri, județul Brașov, unde a avut discuții cu fermierii din zonă, care ar putea să acceseze noi piețe, chiar în străinătate.

Fundația Prințul de Wales România este singura organizație a acestuia din România și a fost înființată în urmă cu doi ani. Aceasta susține conservarea patrimoniului cultural, agricultura și dezvoltarea sustenabilă. În fiecare an, organizația oferă cursuri de pregătire pentru restaurarea clădirilor istorice, pentru revitalizarea meșteșugurilor vechi și stimularea micilor afaceri, potrivit Mediafax.

Fundația are sediul în satul Viscri, localitate aflată în patrimoniul UNESCO, unde o casă din 1700 a fost transformată în centru de pregătire și pensiune. Vechiul hambar a devenit cameră de lectură și cafenea. Centrul de pregătire dispune de curând de o nouă bucătărie profesională, iar în cafenea se servesc produse locale precum brânză, șuncă, conserve și miere.