Propunere: Admiterea la liceu, exclusiv printr-un concurs național

Publicat: 18 10. 2013, 16:59
Actualizat: 14 08. 2014, 02:56

Deputatul PNL de Bihor Ioan Cupșa a anunțat, vineri, că a propus modificarea Legii Educației Naționale, în sensul introducerii unui concurs național de admitere la liceu, urmând ca repartizarea în școli să se facă exclusiv în funcție de rezultatele acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul PNL Ioan Cupșa a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, la Oradea, că proiectul său referitor la admiterea în învățământul liceal și în cel profesional, înregistrat la Camera Deputaților, este sprijinit până în prezent de 30 de deputați.

„În procesul de educație, un moment deosebit de important este cel de selecție la licee și școli profesionale. Selecția este imperfectă, însă măcar să o facem să fie obiectivă”, a declarat Ioan Cupșa.

În prezent, media de admitere la liceu este calculată între media celor patru ani de gimnaziu și cea de la examenul de evaluare națională, Ioan Cupșa făcând referire și la influențele, chiar și financiare, pe care părinții le-ar avea asupra profesorilor, pentru ca elevii să primească note mari de-a lungul celor patru ani de gimnaziu și astfel să obțină medii mai mari.

„Media claselor V-VIII este una subiectivă, cu caracter particular, de care nu ar trebui să se mai țină cont. Caracterul particular al acestei medii ține de doi factori. În primul rând, există diferențe foarte mari între cerințele de la școlile generale din mediul rural și cel urban și între școli generale și colegii naționale. Un alt factor este cel uman, adică profesorii și felul în care rezistă aceștia în fața presiunii sociale, mai ales cea a părinților, care sunt într-o goană nebună după note mari. De asemenea, există o presiune din partea directorilor și chiar inspectorilor pentru ca școala respectivă să dea bine în societate”, a afirmat deputatul PNL.

În locul procedurii actuale, deputatul propune ca selecția să fie făcută printr-un concurs național de admitere, care să fie organizat de Ministerul Educației Naționale, și nu de fiecare școală, care să înlocuiască atât media celor patru ani de gimnaziu, cât și examentul de evaluare națională.

„Concursul ar fi organizat pe structura actualei evaluări naționale, cu subiecte unice și cu barem unic de corectare. Probele ar fi limba și literatura română, scris, limba maternă scris, acolo unde este cazul și matematică. În plus, în cazul liceelor vocaționale, să existe și unele probe de aptitudini, la fel și la școlile profesionale. Acestea din urmă ar putea și ele cere organizarea unor probe speciale pentru selectarea elevilor”, a explicat Cupșa.

În funcție de rezultatul obținut la concursul național de admitere, elevul ar urma să fie repartizat la unul dintre liceele pentru care și-a exprimat opțiunile.

„De peste un an am discutat cu profesori, cu inspectori, și niciunul nu s-a opus unei astfel de schimbări. În felul acesta, selecția la licee nu ar mai fi falsificată și fiecare copil, la modul ideal, și-ar găsi locul”, a spus deputatul liberal, subliniind că la ora actuală notele mari în clasele V-VIII sunt un scop în sine atât pentru părinți, cât și pentru profesori.

„Proiectul acesta de lege este dovada că lucrurile pot fi schimbate în România cu demersuri punctuale și fără a supune întregul sistem la o reformă”, a spus Cupșa.

Parlamentarul a precizat că, dacă acesta ar trece de votul Parlamentului, ar putea fi pus în practică începând cu generația care termină gimnaziul în 2015.