PROTEST ANAF în toată țara. Revendicările agenților Fiscului

Publicat: 02 05. 2023, 18:42
Actualizat: 02 05. 2023, 18:43
Protest ANAF. Revendicările agenților Fiscului / Sursa FOTO: magister.ro

Agenții ANAF ies în stradă, dar nu pentru a verifica activitatea economică a firmelor, ci ca să protesteze față de condițiile de muncă.

Și, evident, pentru salarii mărite!

Fiscul cere lefuri mai mari

Pe parcursul a două săptămâni, angajații din ANAF și Ministerul Finanțelor vor picheta sediile Fiscului din țară. Prima acțiune are loc la 18 mai, cu un protest major în față la ANAF și Ministerul Finanțelor, în București.

Din câte se pare, inspectorii fiscali sunt supărați fiindcă pe ei nu i-a consultat nimeni în etapa de pregătire a noii legi a salarizării. În plus, agenții ANAF ar avea și alte nemulțumiri, acumulate de-a lungul anilor.

„Vom organiza pichetările în așa fel, încât să nu afectăm activitatea. Acesta este încă un pas în demersul de protest pe care l-am anunțat din martie și așteptăm ca guvernanții să ne asculte.

Nu am avut până acum discuții cu șefii din ANAF și Finanțe, deși am făcut solicitări. De exemplu, pe Legea salarizării, sunt ministere care au inițiat întâlniri cu organizațiile angajaților, au convenit unele lucruri, au făcut simulări.

Ne punem întrebări de ce la ANAF și Ministerul Finanțelor nu se întâmplă nimic”, a reacționat Liviu Toader, președinte SindFISC, într-o declarație pentru profit.ro.

În februarie 2023, potrivit datelor publice, Ministerul Finanțelor și instituțiile subordonate aveau în total 24.709 angajați. Peste 20.000, doar la ANAF.

Vor fi pichetări la mai multe sedii regionale ale ANAF, începând cu București și continuând cu Alexandria (vineri, 5 mai), Ploiești (luni, 8 mai), Sibiu (marți, 9 mai), Deva (miercuri, 10 mai) și Timisoara ( joi, 11 mai), anunță SindFISC pe pagina de Facebook.

Printre revendicările inspectorilor Fiscului regăsim finanțarea defectuoasă a activității profesionale, sănătății și securității la locul de muncă, discrepanțele salariale existente în instituții, condițiile de lucru inadecvate, pe alocuri sub standardele de decență, impunerea de obiective instituționale unui personal subdimensionat (locații deservite de doar 4-5 persoane) și pregătirea profesională deficitară.