Protest față de situația Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. Ce au cerut cei aproape 2.500 de protestatari

Publicat: 06 09. 2017, 23:20

Protestul s-a organizat în fața Prefecturii din Mureș, unde participanții au ținut discursuri, fiind nemulțumiți de situația juridică incertă a instituției de învățământ.

Levente Kovacs a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la finalul protestului toți participanții au recitat două strofe din poezia „Biserică și școală”.

„După estimările noastre au participat 2.500 – 3.000 de persoane. Un părinte al cărui copil învață la Liceul Romano-Catolic a citit doleanțele celorlalți părinți și anume ca Ministerul Educației să rezolve această situație. Oamenii sunt nemulțumiți deoarece liceul are un statut juridic incert de mai bine de 10 luni”, a spus Levente Kovacs.

De asemenea, el a adăugat că luni începe școala, iar elevii de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș nu știu unde vor învăța.

„Nu știu dacă încep studiile acolo sau la altă unitate. Acest drept e unul constituțional și este important să știe unde încep școala. La fel, cadrele didactice nu știu unde își încep job-ul”, a susținut Levente Kovacs.

La protest a participat și Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, Jakubinyi Gyorgy.

„Am mai explicat și în trecut că Sfânta noastră Biserică nu-și caută dreptatea de obicei pe străzi, ci în biserică, și dacă este nevoie și la tribunal. În situația actuală Statusul Romano-Catolic din Transilvania este nevoit ca să-și caute adevărul într-o acțiune de avertizare publică pe străzi (…) Avem încrederea că Guvernul României, care a recunoscut Codul de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice ca Statut de organizare al Cultului Romano-Catolic – în care este considerată școala confesională ca o valoare, care recunoaște dreptul eparhiotului de a iniția înființarea școlilor confesionale, care recunoaște dreptul părinților la alegere liberă a școlilor – nu va trece cu vederea manifestarea voinței comune existente și manifestate și acum, că această școală trebuie să existe și funcționeze”, a spus Jakubinyi Gyorgy.

Procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reținerea pentru 24 de ore a șefului ISJ Mureș, Ștefan Someșan pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul și uzurparea funcției, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile și directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș pentru abuz în serviciu.

Aceștia au susținut că, în contextul unor aspecte prezentate de către Someșan, Consiliul de Administrație al ISJ Mureș a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deși, în realitate, „Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ”. De asemenea, procurorii au precizat că în aceeași zi, șeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autoritățile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureș în subiect de campanie electorală în Ungaria.