Protocolul ANSVSA-MAI care îi vizează pe samsari: „Vrem să-i educăm pe oameni să nu mai circule cu animale vii dacă nu dețin documente”, (Chioveanu, ANSVSA)

Publicat: 23 12. 2019, 17:34

Documentul a fost semnat de cele două instituții la data de 6 decembrie 2019, cu valabilitate în perioada 12 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020.

Conform precizărilor făcute de șeful ANSVSA, polițiștii și medicii veterinari oficiali au verificat un număr de aproximativ 9.454 de mijloace auto, s-au aplicat amenzi contravenționale în număr de 24, valoarea lor fiind de 213.120 lei. De asemenea, au fost date 16 avertismente.

„Am desfășurat o serie de controale și ANSVSA a reușit în această perioadă (n.r. – 10-19 decembrie) să facă un număr zic eu destul de mare de controale și am început, în primul rând, acum două săptămâni, cu controalele în trafic. Am primit sprijinul Ministerului de Interne și am declanșat o operațiune fără precedent. Împreună cu colegii de la MAI am făcut controale în trafic pentru limitarea circulației animalelor și, în special, a porcilor vii”, a afirmat Robert Chioveanu, luni, 23 decembrie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. „Acest control tematic făcut împreună cu Poliția Română – și le mulțumim pentru sprijinul pe care ni l-au oferit – consider că descurajează orice samsar care vrea să mai miște animale fără documente sanitare-veterinare, care le includ și pe cele de mișcare dintr-un punct A într-un punct B și, într-adevăr, vreau să mă gândesc, pentru că în planul și în noua strategie la care lucrăm împreună cu colegii în grupul de lucru înființat la nivelul ANSVSA, una dintre măsurile concrete este acest control al mișcării animalelor”.

Potrivit datelor ANSVSA, animalele reținute și care nu prezentau niciun document au fost asomate, ucise și incinerate.

Astfel, au fost neutralizate 29 de capete porcine, iar cele 1.858 de kilograme de produse din carne de origine animală care nu prezentau documente și proveneau de la animale care nu erau identificate, au fost reținute și confiscate.

Amenzile pentru persoanele fizice contraveniente, în acest caz, sunt de minimum 600 lei și maximum 12.000 lei, în timp ce pentru persoanele juridice acestea pornesc de la 3.000 de lei și pot ajunge la 24.000 lei.