Putin, pregătit să-și însușească zonele ocupate din Ucraina. Ar putea anunța vineri „aderarea la Rusia” a teritoriilor ucrainene

Publicat: 27 09. 2022, 13:32
Actualizat: 27 09. 2022, 13:34
Vladimir Putin / Sursa foto: Profimedia

Președintele Vladimir Putin urmează să se adereze celor două Camere ale parlamentului rus vineri, în data de 30 septembrie, și ar putea folosi acest discurs pentru a anunța oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina.

Se presupune că ar exista o posibilitate ca Putin să-și folosească discursul pentru a anunța oficial „aderarea” celor patru regiuni ocupate, în care se desfășoară „referendumuri” până pe 27 septembrie.

Deocamdată, comunitatea internațională nu recunoaște speculațiile acestea, iar liderii ruși speră că un astfel de anunț de alipire la Rusia va fi văzut ca o justificare a „operațiunii militare sepeciale”, așa cum numește Moscova invazia în Ucraina, și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict.

În condițiile în care anunțul lui Putin privind „mobilizarea parțială” a stârnit proteste masive în toată Rusia, iar zeci de mii de bărbați încearcă să plece din țară, de teamă că Putin va închide granițele.

Liderii lumii, amuzați de referendumurile lui Putin

„Este foarte limpede că aceste simulacre de referendumuri nu sunt acceptabile şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional”, a declarat Scholz presei, în marja Adunării Generale a ONU.

„Totul nu e decât o tentativă de agresiune imperialistă pe care vor s-o îmbrace în felul acesta”, a adăugat cancelarul german, cerând Rusiei să își retragă trupele.

Președintele francez Emmanuel Macron a calificat marți drept o „parodie” anunțul privind organizarea de referendumuri în patru regiuni separatiste din Ucraina, afirmând că acestea nu vor avea „nicio consecință juridică” și nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.

„Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă”, a mai spus Macron.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat la rândul său „simulacrele de referendumuri” organizate de autoritățile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina, considerându-le a fi „o nouă escaladare a războiului lui Putin”.

„Aceste simulacre de referendumuri n-au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a scris Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter.

„Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să își intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el, potrivit TheGuardian.com.